Kocsis Fülöp érsekkel és Györfi Béla Szabolcs pálos házfőnökkel találkozott Anba Gabriel kopt püspök

Hazai – 2017. április 26., szerda | 18:14

Április 25. és 27. között Magyarországon tartózkodik Anba Gabriel, Ausztria és Svájc német anyanyelvű kopt ortodox közösségeinek püspöke. Vele érkezett hazánkba Theodor Anba Antonius is, aki az Ausztriában működő kopt monostor szerzetese és a Bécsben élő kopt hívek lelkipásztora.

A vendégek április 25-én, kedden Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolitával és Györfi Béla Szabolcs budapesti pálos házfőnökkel találkoztak Budapesten. A megbeszélésen jelen volt Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár és munkatársa, Katkó Gáspár.

A metropolita röviden ismertette a magyarországi görögkatolikusok helyzetét. Györfi Béla Szabolcs rendjét bemutatva hangsúlyozta a koptok és a magyarok lelki rokonságát, amely a magyar alapítású szerzetesrend égi pártfogójára, Remete Szent Pálra vezethető vissza.

A kérdésre, hogy hogyan segíthetnek a magyarok az Egyiptomban élő keresztény testvéreknek, a kopt püspök azt válaszolta: a legfontosabb, hogy az itt élőknek erős legyen a hitük, és a saját helyükön hitelesen éljék meg. Ez az üldözötteknek is erőt ad. Másrészt fontos, hogy imádkozzanak a szenvedő testvérekért, hogy Isten segítse őket. Harmadrészt pedig – tette hozzá a püspök –, ha koptokkal találkoznak, szeressék őket.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria