Hollandiába látogatott Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita

Külhoni – 2016. november 24., csütörtök | 16:35

Kocsis Fülöp érsek-metropolita november 11. és 13. között látogatott Hollandiába, ahol Wassenaarban és Hágában járt.

A wassenaari Szent József-parókia vezetői fogadták Kocsis Fülöp érseket, illetve a vele érkező öt végzett szeminaristát és Raphael Painsi chevetogne-i diakónust. Kocsis Fülöp a parókián találkozott a rotterdami római katolikus püspökkel, Johannes H. J. van den Hendével, akivel egy órán keresztül beszélgettek aktuális témákról.

November 11-én körülbelül száz gyermek és ugyanennyi szülő gyűlt össze a wassenaari templomnál Szent Márton ünnepe alkalmából. A megemlékezésen Leo Elshout lelkipásztor ismertette röviden a tours-i püspök életét. A gyerekek ezután házról házra jártak, énekeltek, verset mondtak, és ezért gyümölcsöket és édességet kaptak ajándékba.

November 12-én a Hollandiai Magyar Római Katolikus Egyházközségi Tanács és a Hágai Csoport magyar napot rendezett Wassenaarban, amelyre az ország minden részéből érkeztek magyar hívek. A rendezvényen jelen volt Urbán Ákos, a Hollandiai Magyar Szövetség elnöke, valamint Kocsis András, Magyarország hollandiai nagykövete is.

Elsőként Füzy Dóra, az egyházközségi tanács elnöke mondott köszöntőt. Ezután a gyerekek átvonultak a Keresztelő Szent János-iskolába, ahol színes programok várták őket. A felnőttek előadásokat hallgathattak meg: Ruszinkó Szergej a magyarországi görögkatolikus egyház történetéről, Kocsis Fülöp pedig a tavaly októberi családszinódusról szólt.

Délután Tápai Katalin, a hágai magyar katolikus közösség vezetője köszöntötte a magyar nap résztvevőit. Ezután Kovács Kata vezényletével a Hágai Magyar Énekkar adott koncertet, amelyen szólistaként közreműködött Kirkósa Orsolya, Kovács Kata, Bálint Gábor, Mester Blanka, Kovács Marcell és Barkaszi Morjemke. A hangversenyen közreműködött Szalai Éva zongoraművész.

A rendezvény után a hajdúdorogi érsek és kísérete ellátogatott Hágába, ahol részt vett a szláv-bizánci egyházközség Urunk Színeváltozása-kápolnájában tartott vecsernyén. Benedict Rijnenberg, a szláv közösség elnöke a találkozás alkalmával köszönetet mondott a magyar görögkatolikus főpásztoroknak, hogy Lakatos László nyugalmazott görögkatolikus pap tizenöt éven keresztül szolgálhatott a helyi szláv-bizánci, görögkatolikus és római katolikus hívőközösségekben.

November 13-án, vasárnap a wassenaari Szent József-templomban tartottak püspöki Szent Liturgiát, amelynek során magyar, ószláv, ukrán, német és holland nyelven imádkoztak. A szertartáson, melyen az Utrechti Bizánci Kórus és a nieuwegeini Lysenko Kórus működött közre, részt vett Ton Peters és Antoon Egging holland lelkész is, akik rendszeresen koncelebrálnak a magyar nyelvű római katolikus szentmiséken. A Szent Liturgia végén Kocsis Fülöp érsek egyenként megáldotta a gyerekeket.

A szertartás után a Szent Adalbert-iskolában rendeztek fogadást a vendégek tiszteletére, majd az ünnepi program az Utrechti Bizánci Kórus és a Horni Bizánci Kórus közös koncertjével zárult a Szent József-templomban.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria