Kocsis Fülöp megáldotta a mándoki fatemplomot a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

Hazai – 2016. szeptember 28., szerda | 15:45

Szeptember 25-én Kocsis Fülöp érsek-metropolita vecsernye keretében megáldotta a felújított mándoki fatemplomot a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kocsis Fülöp kiemelte: „A mai alkalommal két szent is a segítségünkre siet. Szeptember 26-án Teológus Szent János ünnepét ünnepeljük: a templomot az ő tiszteletére végzett vecsernye keretében áldjuk meg. A másik Szent Miklós, akinek a tiszteletére szentelték föl annak idején Mándokon ezt a fatemplomot. Mind a kettő a szeretet szentje. Szent Miklós a tevékeny szeretet szentje, János pedig a szeretet teológusa. Szorosan összefügg a teológia legmélyebb üzenete a gyakorlati szeretettel, és ennek mindenképpen üzenete van ma, amikor félünk is, bizonytalankodunk is, és erre szép, kerek, tiszta választ adnak a szentek. Remélem, hogy ez a mai ünnepség nemcsak ennek az épületnek a megszentelése lesz, hanem az isteni szeretet üzenetét is át tudja adni azoknak, akik ma együtt imádkoznak velünk.”

Az eseményen jelen volt Mosolygó Péter pomázi görögkatolikus parókus is, aki így fogalmazott: „Ez egy szórvány egyházközség, amelyhez a környéken több település is tartozik. Létszámban a két legerősebb közösség a pomázi és a szentendrei. Szeretnénk ezzel egyúttal hagyományt teremteni: Pomázon ugyanis pünkösd alkalmából jön össze a két közösség, Szentendrén pedig ősszel a skanzenben tartanak szeretetünnepet. Ez egy jó lehetőség, hogy a két közösség találkozzon. Tavaly ez elmaradt a templom felújítása miatt.”

Az építészetileg egyedülálló, 16-17. századi görögkatolikus fatemplom eredetileg Mándok Bukóc nevű dombján állt. Az 1970-es évek elején lebontották, és elszállították a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A Szent Miklós tiszteletére felszentelt templom egyhajós, négyszög szentélyű, tapasztott boronafalas faépület.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria