Kocsis Fülöp metropolita közel-keleti útja – II. rész

Kitekintő – 2017. június 9., péntek | 20:34

Bejrútban való tartózkodása során június 9-én Szijjártó Péter külügyminiszterrel is találkozott Kocsis Fülöp metropolita, aki a magyarországi görögkatolikus hívek március óta összegyűlt adományát juttatja el a szíriai keresztények képviselőihez.

A félórás beszélgetésen részt vett Bús Szilveszter helyettes államtitkár, Süveges András libanoni nagykövet, Benes Károly, a bejrúti kereskedelmi ügyekkel megbízott külügyi attasé és Mikola István nemzetközi valláspolitikai államtitkár is. Fülöp atya megköszönte a Külügyminisztérium segítségét a tízmillió forintnyi dollár kijuttatásában, beszámolt továbbá arról, hogy a Homsz közeli szíriai falut, Al Dmeine al-Sarqiját nemcsak anyagi támogatással segítik, hanem egy kisebb teljesítményű napelemes áramfejlesztővel is.

„A magyar kormány és külügy kiemelt célja, hogy helyben nyújtson segítséget a keresztényeknek és a szíriai embereknek. Egy-egy millió eurót adtunk a szír katolikus és a szír ortodox egyházaknak is, teljes mértékben támogatjuk tehát a Görögkatolikus Egyház ötletét. Legyen a két napelemből kétszáz!” – mondta Szijjártó Péter, és megbízta Mikola Istvánt, hogy vegye föl a kapcsolatot Kocsis Fülöppel a további tárgyalások ügyében.

Libanon Európa biztonsága és a közel-keleti keresztény közösségek megmaradása szempontjából kulcsszerepet játszó ország – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek június 9-én telefonon, miután Bejrútban folytatott tárgyalásokat. A külügyminiszter Gibran Bászil külügyminiszterrel, Nabih Berri parlamenti elnökkel, Raed Huri gazdasági és kereskedelmi miniszterrel és a libanoni gazdasági élet néhány fontos szereplőjével folytatott megbeszélést.

A közel-keleti keresztény közösségek fennmaradásában is kulcsszerepet játszik Libanon, ahol a lakosság 35–40 százaléka keresztény – fogalmazott. A magyar kormány úgy döntött, támogatja a libanoni kormányt abban, hogy megvalósíthassa a keresztény templomok felújítási programját, ezért 1,5 millió eurónyi támogatást biztosít 32 libanoni keresztény templom felújításához – tette hozzá.

Forrás: MTI

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria