Kocsis Fülöp tanévnyitó Szent Liturgiát vezetett Debrecenben

Hazai – 2017. szeptember 6., szerda | 17:18

Szeptember 3-én Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita tanévnyitó Szent Liturgiát vezetett Debrecenben, az Istenszülő Oltalma görögkatolikus székesegyházban.

A szertartáson a pedagógusok, a diákok és a hívek – nem csak görögkatolikusok – együtt imádkoztak a tanév sikereiért. A liturgia elején a szőlőt ültető gazda evangéliumi történetét hallgathatták meg a jelenlévők egy diákkórus előadásában.

Kocsis Fülöp emlékeztette a hallgatóságot, hogy a Görögkatolikus Egyházban szeptember 3-a X. Piusz, a Hajdúdorogi Egyházmegyét megalapító pápa emléknapja. A szőlősgazda történetéről szólva pedig rámutatott: ma is megtörténik, hogy mi, Isten kertjének munkásai elfordulunk az Úr küldötteitől, az ellenkezőjét tesszük annak, amit kíván. Isten fia azért halt meg, mert mi elfordultunk tőle. Nagypéntek után viszont jön a feltámadás. Isten nem a rosszra koncentrál, hanem azon keresztül sugárzik át a szeretete. Töltsük meg a szeretet fényével a mai szeretethiányos világunkat, mégpedig úgy, hogy saját életünkben, környezetünkben sugározzuk azt, ezt várja tőlünk Isten – hangsúlyozta a főpásztor.

Olvassunk a világ jeleiből, és vegyük észre, hogy Isten szeret bennünket – tette hozzá a metropolita. A tanévkezdéssel kapcsolatban elmondta: az Egyház iskoláiban a legtöbbet akarja nyújtani, hogy a diákok gyarapodjanak a szeretetben.

A liturgia végén a gyermekek tanévkezdő áldásban részesültek.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Derencsényi István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria