Kódextöredékek kerültek elő a Gyöngyösi Ferences Könyvtárban – VIDEÓVAL

Kultúra – 2015. február 1., vasárnap | 17:01

A Gyöngyösi Ferences Könyvtár állománya januárban nagy számban gazdagodott egy, a közművelődési könyvtárak számára többnyire nem létező dokumentumtípussal: előkerült egy doboznyi kódextöredék – tájékoztat a könyvtár Facebook-oldala.

A történet 1950 nyarán kezdődött, amikor a könyvtár legnagyobb értékeit a barátok elfalazták a várható államosítás és megsemmisítés elől. Ezek a kincsek kerültek elő 1998. április 28-án. A levéltári és könyvtári dokumentumok egy részét a restaurátorok menthetetlennek tekintették, ám a kódextöredékek között volt egy doboznyi, részben konzerválható pergamen fragmentum és kötéstáblából előkerült nyomtatványdarabka, amelyeket szépen helyrehoztak.

A restaurált leleteket tartalmazó doboz, külső hasonlóság miatt, tévedésből a sajtókivágat-gyűjteménybe került 2000 körül, és ott is volt tizenöt éven keresztül. Ez a feldolgozatlan kincseket tartalmazó doboz került most elő.

Az előkerült kötetek között van a Magyarországon található legrégibb, teljes nyomtatott könyv, a Schöffer-Fust Biblia, amely 1462-ben, Johannes Gutenberg, a kézisajtó európai feltalálója tanítványának műhelyében készült. Előkerült a tridenti zsinat előtti breviáriumnak a húsvéti ünnepkör zsolozsmaszövegeit tartalmazó két pergamenlapja, valamint egy szlovák evangélikus énekeskönyv, az úgynevezett Tranoscius korai kiadásának lapjai is.

Egy 19. század végi kutatói divathullám hozta felszínre a töredékeket. A korabeli tudományosság számára nyilvánvaló volt, hogy nemcsak a komplett kódexeket lehet keresni, hanem a töredékeket is. Gyöngyösön jól látható, hogy a polcon lévő könyvek között sokat alaposan megcincáltak, szétszedtek, így jöhetett létre a kódextöredékek sora. Kötésnek használták egy ideig, aztán a 20. század elején elrakták – mondja Fáy Zoltán, a könyvtár vezetője.

A kizárólag latin nyelvű kódextöredékek a restaurálás után még mindig feldolgozásra várnak. Ez a Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Széchényi Könyvtár fenntartásában működő Codica Fragmenta csoport feladata lesz.

Digitális formában valamennyi kódextöredék hozzáférhető lesz a könyvtár áprilisban induló honlapján.

Fotó: Gyöngyösi Ferences Könyvtár

Videó: Gyöngyösi Városi Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria