Kőkeresztet áldottak meg Hejőkeresztúron

Hazai – 2016. július 1., péntek | 11:42

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke június 26-án megáldotta a megrongálódott hejőkeresztúri kőkereszt helyére a hívek által állított új keresztet.

KÉPGALÉRIA –klikk a képre! 

A templom kapujában álló két kereszt állaga az idők során jelentősen leromlott. A Miskolci Egyházmegye támogatásával idén a régebbi helyére új kőkeresztet állíttattak a hejőkeresztúri görögkatolikus hívek.

Ünnepi homíliájában a megyéspüspök Jézus Krisztus keresztáldozatára utalva emlékeztetett, a kereszt kezdetben a szégyen fája, a gyűlölet eszköze volt, de ezt a mi Urunk Jézus Krisztus szeretettel, önzetlen áldozatkészséggel a győzelem jelévé tette. Ebből kell nekünk is erőt merítenünk, hogy a nehézségeinken, saját magunk keresztjén felül tudjunk kerekedni.

A hejőkeresztúri parókia története a 18. századra nyúlik vissza. A források szerint már az 1700-as évek elejétől éltek a településen görögkatolikusok. A jelenleg álló kőtemplom ekkortájt épült, majd száz évvel később kibővítették. Az ikonosztázion 1900-ban, a bizánci kőoltár az 1970-es években készült. A templom címünnepe Uruk Jézus Krisztus mennybemenetele.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria