Konferenciát tartottak az időskorról a pécsi és a dél-tiroli hittudományi főiskola együttműködésével

Kitekintő – 2018. március 8., csütörtök | 9:02

A Brixeni Filozófiai-Teológiai Főiskola és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola közös konferenciát tartott február 28-án a dél-tiroli Brixenben. A konferencián kilenc pécsi oktató és hallgató vett részt.

A rendezvény célja az volt, hogy átfogó képet adjon az időskor szociális, etikai és spirituális kihívásairól. Ulrich Fistill, a brixeni teológiai főiskola dékánja és Kovács Gusztáv, a pécsi hittudományi főiskola rektora üdvözölték a résztvevőket, majd előadások hangzottak el az időskor mai megítéléséről, lehetőségeiről, nehézségeiről, valamint az idősek társadalmi helyzetéről, testi-lelki szükségleteiről.

Az előadások során a hallgatók megismerkedhettek az öregség és az elmúlás szépművészeti ábrázolásaival, az időskort jellemző pszichológiai változásokkal és folyamatokkal, az emberi élet végén megjelenő egzisztenciális kérdésekkel.

A konferencia résztvevői átfogó képet kaphattak mind az osztrák, mind a magyar társadalmi és szociális helyzetről, valamint bepillantást nyerhettek a két ország idősotthonainak életébe és működésébe. A kánonjogi aspektus ismertetésével az egyházi élet gyakorlati vonatkozásai is előtérbe kerültek, az időskor bibliai ábrázolásának bemutatása pedig Isten teremtő művének és szeretetének dimenzióját érzékeltette.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria