Kongóban megöltek egy asszumpcionista szerzetest

Kitekintő – 2016. március 23., szerda | 15:05

Március 20-án, vasárnap éjjel a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, Észak-Kivu tartományban fekvő Vitungwe-Isale faluban lelőtték Vincent Machozi asszumpcionista szerzetest.

Emmanuel Kahindo, az asszumpcionista rend kongói helynöke a La Croix francia napilapnak elmondta, hogy március 20-án éjfél körül katonák érkeztek dzsipeken, betörték a szerzetesház ajtaját, és a helyszínen megölték Vincent Machozit.

A szemtanúk állítják, hogy a kongói fegyveres erők katonái a gyilkosok. Célpontjuk a szerzetes és III. Kalamire, a Basho törzsi közösség vezetője volt, aki épp a szerzetesházban vendégeskedett. Bár a jelenlevők igyekeztek megelőzni a katonákat és elbújtatni a célba vett két személyt, ez nem sikerült nekik, s a katonák megtalálták Vincent Machozit, aki számítógépén dolgozott a belső udvaron. A tanúk fegyverropogást hallottak és a szerzetes kiáltását, hogy „Miért öltök meg?”. III. Kalamire csak azért élte túl a támadást, mert éppen elköszönt a szerzetestől, s visszavonult pihenni.

Vincent Machozit már több halálos fenyegetést kapott. 2003-ban száműzetésbe kényszerült az Egyesült Államokba. Miután visszatért a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hét támadást élt túl. Többször felemelte hangját a nande etnikumú lakosság szenvedései miatt, amelyeket a Beni területén jelen lévő fegyveres csoportok okoznak. Ők tartják kezükben az illegális koltánbányászatot. Ezt az ásványt használják fel a mobiltelefonok elektronikai részeinek gyártásában. A világ koltánkészletének 80%-a Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A bányászat nemcsak az ott élő veszélyeztetett főemlősfajok utolsó populációira, hanem az emberek életére is katasztrofális hatással van. Sok bányában teljesen mindennapos jelenség a gyermekmunka és a rabszolgaság.

Vincent Machozi 1965-ben született. 17 évesen lépett be az asszumpcionista rendbe. Franciaországi tanulmányait befejezve Angers-ben szentelték pappá 1994-ben. A kinshasai szemináriumban tanított, majd a Bostoni Egyetemen doktorált konfliktuskezelés témában.

Vasárnap egy másik szerzetes a kongói Katwiguru településen súlyos sérülést szenvedett egy utcai késelésben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Fides.org

Magyar Kurír