Könyvnyomtató barátok

Kultúra – 2017. június 21., szerda | 9:46

A múzeumok éjszakáján, június 24-én nyílik meg a gyöngyösi ferences kolostor könyvtárában a „Könyvnyomtató barátok” című időszaki kiállítás, amely a magyar ferencesek kapcsolatát mutatja be Gutenberg találmányával a XV. századi kezdetektől a XX. századig.

A kiállítás különlegességei között ismét látható lesz az úgynevezett 48 soros biblia, vagyis Johannes Schöffer bibliája. Ez Magyarország legrégebbi teljes nyomtatott szentírása, amely 1462-ben, éppen 555 évvel ezelőtt készült Gutenberg technikájával és eszközeivel.

A könyvet a XVIII. századtól őrzi a gyöngyösi könyvtár, ezt megelőzően a Szatmár vármegyei Kaplony ferences kolostorának könyvtárában volt a helye. 1950 augusztusában az államosítás elől Oberten Odiló utasítására a ferences kispapok elfalazták, és 1998. április 28-ig titkolták a könyv rejtekhelyét.

Az 1999 februárjára befejeződött restaurálást követően a rendkívül értékes könyv két alkalommal volt látható Gyöngyösön, valamint egyszer az Országos Széchényi Könyvtár, egyszer pedig a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán.

Forrás és fotó: Ferences Sajtóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria