Egy korábban ismeretlen Loyolai Szent Ignác-festményt restauráltak hazánkban

Kultúra – 2017. augusztus 15., kedd | 14:50

A tavasszal fejeződött be annak a 18. századi festménynek a restaurálása, amely Szent Ignácot és a kis Jézussal megjelenő Szűz Máriát ábrázolja. A korábban ismeretlen vászonkép nemrégiben bukkant fel hazánkban.

Ignác számára Mária tisztelete, a vele való kapcsolat kiemelkedően fontos volt, a Szűzanya szerepet játszott megtérésében, lelki fejlődésében. Nagyboldogasszony ünnepén különösen is aktuális erre emlékezni.

A Loyolai Szent Ignác látomása című, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (JTMR) tulajdonában lévő vászonkép restaurálása 2016 szeptemberétől 2017 májusáig folyt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén.

Az olajkép a 18. században készült, ismeretlen festő alkotása. A kompozíció középpontjában Loyolai Szent Ignác áll, jobb kezével könyvbe ír, ami minden bizonnyal a Lelkigyakorlatokra utal, oly módon, hogy Mária segítséget nyújt neki annak megírásában. A restaurálás során előkerült a kis Jézus mögötti területen egy piros virágkoszorús angyal, illetve a kép felső részén középtájban két angyalfej is.

A leginkább a késő barokk, rokokó stílust idéző festmény Ignác Mária iránti szenvedélyes tiszteletét idézi fel – Mária mintegy uralkodónőként, „múzsaként” jelenik meg. Ignác bal kezével a szívére mutat, ezzel mintegy felajánlva magát Máriának. A Szűzanya jobbjával egyértelmű mozdulatot tesz: biztatja Ignácot műve megírására.

Mária – aki Ignác írásaiban mindig Fiával együtt jelenik meg, akárcsak a festményen – mindvégig fontos volt Ignác életében, különösen akkor, amikor a Lelkigyakorlatokat és a Rendalkotmányt írta, s látomásban jelent meg neki Manrézában és Rómában egyaránt. Ezzel Mária, illetve Ignácnak a Mária iránti tisztelete nemcsak a jezsuita rend alapjául szolgáló írások megszületésében, hanem magának a társaságnak a létrejöttében is nagy szerepet játszott.

A festmény történetének kutatását, természettudományos vizsgálatait, illetve a festmény konzerválását, restaurálását Boldizsár Dóra negyedéves festőrestaurátor-hallgató végezte Görbe Katalin és Heitler András szaktanárok vezetésével.

A Párbeszéd Házában szeptember 20-án 18 és 20 óra között szakemberek közreműködésével bemutatják a Loyolai Szent Ignác látomása és egy másik, eddig ismeretlen mű, a Gonzága Szent Alajos portréja képeket, illetve ismertetik a restaurálás menetét. A programon az érdeklődők megtekinthetik a festményeket.

Forrás és fotó: Párbeszéd Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria