Korai még Ferenc pápa kubai látogatásáról beszélni

Ferenc pápa – 2015. április 17., péntek | 18:18

A Szentatya fontolóra vette, hogy ellátogasson Kubába közelgő amerikai utazása során – mondta újságírói kérdésre válaszolva Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő. A Vatikáni Rádió tudósítása.


A közép-amerikai állammal való kapcsolatok túlságosan kezdeti stádiumban vannak ahhoz, hogy ma egy esetleges kubai kitérőről mint eldöntött tényről és gyakorlati tervről beszéljünk – fogalmazott Lombardi.

A Vatikáni Államtitkárság december 18-án közleményben üdvözölte, hogy az Egyesült Államok és Kuba diplomáciai kapcsolatokat teremt egymással. Ferenc pápa örömének adott hangot, a diplomáciai kapcsolatfelvételt történelmi döntésnek nevezte.

Az elmúlt hónapokban a Szentatya több levelet írt Raúl Castro kubai elnöknek és Barack Obama amerikai államfőnek. Arra hívta őket, hogy találjanak megoldást a mindkét országot érintő humanitárius kérdésekre.

Októberben mindkét ország küldöttségét fogadták a Vatikánban, hogy ezzel is elősegítsék a felek között az építő párbeszéd létrejöttét. Ennek köszönhetően mindkét fél számára kielégítő megoldások születtek. A Szentszék továbbra is támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyeket a két nemzet abból a célból indít, hogy erősítsék a kétoldalú kapcsolatokat és előmozdítsák az állampolgárok jólétét.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria