Körbejár a Szombathelyi Egyházmegyében az Isteni Irgalmasság képe

Megszentelt élet – 2018. december 7., péntek | 19:59

Az adventi időben az egyházmegye számos településére viszik el a verbita szerzetesek az Isteni Irgalmasság Magyarországon festett képét. Missziónak szánják, hogy minél több emberhez újra eljusson Isten irgalmas szeretetének üzenete.

Advent első vasárnapján, december 2-án a szombathelyi székesegyházban kezdődött a missziós út. Burbela Gergely atyával, a rend tartományfőnökével beszélgetett a Martinus, a Szombathelyi Egyházmegye honlapja.

– Miért gondolta a rend, hogy az adventi időben a képet elviszik az egyházmegye különböző településeire?

– Az adventi időszak az Isten közelségéről szól. És az istenközelséget az irgalom fejezi ki a legjobban. Szeretnénk közvetíteni ezt az üzenetet, amit Jézus az 1930-as években adott Szent Fausztina nővérnek. 2016-ban volt az irgalmasság éve, ami nem csak egy évre szólt, ez is szempont volt, amikor a misszió mellett döntöttünk, illetve ezen a módon is szeretnénk készülni az eucharisztikus kongresszusra.

– Miért fontos, hogy Isten irgalmát megismerjük, és mit jelent az irgalom?

– A bizalomra nagy szüksége van az embereknek. Vágyunk erre, mint a szeretetre. Bizalom nélkül lehetetlen élni, akkor csak a félelem tud uralkodni rajtunk. Jézus azt kéri tőlünk a kép kapcsán, hogy bízzunk Benne, mert segít átalakítani minket és az emberi kapcsolatainkat. És bízzunk Isten jóságában, találjuk meg a jót önmagunkban és másokban – ez az irgalom. Azt látjuk, hogy a világnak nagy szüksége van erre az üzenetre.

– Hány helyre viszik el a képet?

– A szombathelyi székesegyház mellett december 8-án Zalaegerszegen a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templomban, december 9-én Szentgotthárdon, december 15-én délelőtt Tornyiszentmiklóson, ugyanezen nap délutánján Gersekaráton, december 16-án délelőtt Szombathely-Oladon, délután Nován, december 22-én Salomváron, majd december 23-án Szombathelyen a zárdatemplomban látható a kép. Terveink szerint mindenhol elmélkedést, gyóntatást és szentmisét tartunk.

A most körbehordozott képet Magyarországon festették, majd a Misszió Tours utazási iroda segítségével, a Fekete Madonna-zarándokvonattal került Krakkóba, ahol az Isteni Irgalmasság-bazilikában megáldották. És most itt vagyunk adventben, amikor elindítjuk a missziót.

A világon két elismert Irgalmas Jézus-kép van: az egyik, amelyet Szent Fausztina is látott, Vilniusban  és a másik Krakkóban.

A Vilniusban található képről így ír Naplójában Szent Fausztina nővér: „Amikor eljöttünk a festőtől (...), azt mondtam az Úrnak: Ki tud Téged olyan szépre festeni, mint amilyen vagy? Erre ezeket a szavakat hallottam: Nem a színek és az ecsetvonások szépségében van ennek a képnek a nagysága, hanem az én kegyelmemben” (Napló 313).

„Higgyünk az Isten irgalmában. Jézus azt mondta erről a képről: Átadok az embereknek egy edényt, mellyel az irgalmasság forrásához jöhetnek kegyelmet meríteni. Ez az edény nem más, mint ez a kép a következő felírással: Jézusom, bízom Benned” (Napló 327).

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria