Körmenet Corleonéban – A vallásos szervezetek nem tarthatnak kapcsolatot a maffiával

Kitekintő – 2016. június 7., kedd | 11:45

A szicíliai Monreale városában és környékén a katolikus egyház egyértelműen hangoztatja álláspontját: a világi hívekből álló vallásos testvérületek (konfraternitások) és más egyházi szervezetek nem állhatnak semmiféle kapcsolatban a maffiával.

​Michele Pennisi, Monreale érseke ismét hangsúlyozta ezt az alapelvet, miután felmerült a gyanú, hogy a körmenetben magasba emelt Szent János evangélista-szobrot a tisztelet jeleként ismét megbillentették a Cosa Nostra vezetője, a 23 éve börtönbüntetését töltő Salvatore (Totò) Riina feleségének háza előtt.

A Szent János evangélistáról elnevezett testvérület fiatal tagjai tagadják, hogy a Riina család háza előtt a hódolat gesztusát tették volna, és plébánosukkal együtt úgy döntöttek, hogy a jövőben a félreértések elkerülése érdekében a körmenet nem halad át azon az utcán, ahol a maffiavezér felesége, Ninetta Bagarella háza áll. Ezenfelül az érsek azt javasolta a palermói rendőrkapitánynak, hogy a körmenet állomásait az egyház előre egyeztesse a rendőrséggel. Monrealéban a Szent Kereszt megtalálásának ünnepén, május 3-án már évek óta működik ez a gyakorlat.

Pennisi érsek az utóbbi években nagyon határozottan felügyeli a konfraternitások működését ebben a térségben, ahol a falvakban nagyon erősen érzékelhető a maffia jelenléte. Érvényben van egy rendelet, amely szerint nem lehet vallásos szervezet, világi testvérület, vallási ünnepeket szervező bizottság, pasztorális tanács tagja senki, aki büntetett előéletű, aki a maffiához közeli szervezetekhez vagy olyan többé-kevésbé titkos társaságokhoz tartozik, amelyeknek elvei ellentétesek az evangéliumi értékekkel.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria