Koronavírus-fertőzésben hunyt el a pakisztáni Ruth nővér, a „szellemi fogyatékkal élők anyja”

Kitekintő – 2020. július 23., csütörtök | 16:37

Július 22-én, a pakisztáni Karacsi városbeli Krisztus Király-templomban tartották Ruth Lewis nővér temetési szertartását. A Krisztus Király Ferences Missziós Nővérei kongregáció (Franciscan Missionaries of Christ the King) tagja 74 évesen hunyt el a karacsi Agha Khan egyetemi kórházban július 20-án.

Ruth Lewis nővér fáradhatatlanul végezte apostoli szolgálatát a szellemi fogyatékkal élő gyermekek befogadására Karacsiban létrehozott Dár-ul-Szukun Központban, miután július első napjaiban az intézményben lévő gyermekek közül 21-nek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Ruth nővér koronavírusteszt-eredménye július 8-án lett pozitív; a Covid-19 okozta komplikációk miatt a kórház intenzív osztályára került.

A nővér 51 évig szolgált a Dár-ul-Szukun Központban, melynek vezetősége arra kérte a híveket, hogy a járványra való tekintettel a Facebookon keresztül csatlakozzanak a temetési szertartáshoz.

Kajszar Feroz kapucinus atya, a Pakisztáni Katolikus Püspöki Konferencia Kommunikációs Bizottságának elnöke, aki szeminaristaként két évig dolgozott együtt Ruth nővérrel, a Fides hírügynökségnek adott nyilatkozatában így emlékezett meg róla: „Hiteles tanúságtevője volt Isten minden ember és minden teremtmény iránti szeretetének. Egész életét ezeknek a gyermekeknek szentelte, s mindig úgy bánt velük, mintha az édesanyjuk volna, hogy ők is szeretett gyermekeknek érezzék magukat. Életének minden pillanatában sugárzott tekintetéből a beteg gyermekek iránti evangéliumi szeretet. Halála nagy veszteség az Egyház missziójának s legfőképpen a speciális gondozást igénylő kicsik számára, akiket segített és elkísért apostoli szolgálatának ötvenegy éve során. Egyike volt az első nővéreknek, akik csatlakoztak a Központ alapítójához, Gertrude Lemmes nővérhez.”

Ruth nővér a Katolikus Egyház irgalmas arcát mutatta meg Pakisztánban; mások javát keresve a szegények és a legsebezhetőbbek szolgálatának áldozta életét, anélkül hogy etnikai, vallási, kulturális vagy társadalmi hovatartozásuk szerint megkülönböztette volna őket. Halála a világi vezetőket is megrendítette, akik nagyra becsülték tevékenykedését: „Egy sokak számára ismeretlen hősnőt veszítettünk el, aki a szellemi fogyatékkal élő gyermekek szolgálatának szentelte életét a Dar-ul-Szukun Központban. Karacsi lakosainak nagyon fog hiányozni, Pakisztán egész népe meg fogja ismerni a nevét. Kérem Pakisztán elnökét, részesítse posztumusz kitüntetésben az emberiség javáért végzett szolgálatáért” – mondta Bilával Zardari, Szindh tartomány kormányzója.

Karacsi Pakisztán legnépesebb városa, egyben gazdasági, pénzügyi és ipari központja. A Karacsi főegyházmegye érseki székvárosa. A város Pakisztán déli részén, az Arab-tenger partvidékén terül el. Kikötője rendkívül nagy forgalmat bonyolít le. A világon a negyedik legkiterjedtebb város, 2015 végén kb. 24 millió ember élt a megapoliszban.

Pakisztán 203 000 000 fős lakossága vallási szempontból majdnem homogén – Indonézia után – a Föld 2. legnépesebb muszlim országa. A népesség zöme, 96%-a muszlim (ennek 80-90%-a szunnita, 10-20%-a síita), 1,5-2% hindu, kb. 1,6% keresztény.

Forrás: Wikipédia

Szjed Murad Ali Sáh, Szindh tartomány miniszterelnöke is kifejezte fájdalmát és együttérzését: „Nagy veszteség, legfőképpen a testi és lelki fogyatékkal élő emberek számára. Rendkívüli munkát végzett a speciális gondozást igénylő gyermekek szolgálatában Szindh tartományban.” A miniszterelnök – a vezetése alatt álló Pakisztáni Néppárttal együtt – magára vállalta Ruth nővér kórházi kezelésének költségeit, és gondoskodnak a Dár-ul-Szukun Központ koronavírusos ellátottjairól, akik speciális karanténban vannak. Szindh kormánya 25 millió pakisztáni rúpiát (több mint 44 és félmillió forint) adományozott az intézményben élő tizenkilenc koronavírus-fertőzésben szenvedő gyermek gyógyszereire és ápolására.

A fogyatékkal élő gyermekekért végzett szeretetteljes, önzetlen és szenvedéllyel teli szolgálatáért 2014. január 18-án Karacsi Büszkesége díjjal tüntették ki Ruth Lewis nővért; 2018-ban a Hakim Mohammad Szajid-díjat vehette át Szindh kormányzójától a szegény és szenvedő emberekért minden megkülönböztetés nélkül végzett szociális munkájáért.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria