Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé nyílik Kecskeméten

Kultúra – 2018. március 9., péntek | 18:51

A hét főbűn témájában nyílik meg a kilencedik országos Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé március 10-én Kecskeméten – közölte Gyergyádesz László művészettörténész, a biennálé alapító kurátora az MTI-vel.

Prutkay Péter: Remete Szent Antal megkísértése

Gyergyádesz László, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője elmondta: felhívásukra rekordszámú jelentkező, 236 művész 234 alkotást, illetve sorozatot adott be. A zsűri ezekből 126 alkotó 125 művét, sorozatát javasolta kiállítani. Idei felhívásuk tematikája a következő volt: „A hét főbűn – Hieronymus Bosch nyomában”.

Makó András: A kapzsiság ára

Gyergyádesz László emlékeztetett: a Magyar katolikus lexikon szerint a főbűnök olyan bűnök, melyek önmagukban nem mindig súlyosak, de a hétköznapok igen sűrűn teremtenek alkalmat elkövetésükre, és gyakoriságuk miatt súlyos bűnök forrásai lehetnek. A Szentírás bűnkatalógusaiból idővel a főbűnöket 8, majd 7 bűnben: a kevélységben, a fösvénységben, a bujaságban, az irigységben, a torkosságban, a haragban és a jóra való restségben foglalták össze. Régebben nyolcadikként a hazugságot sorolták a főbűnök közé.

A téma már eddig is számos kiváló művészt inspirált. Közülük kiemelkedik Hieronymus Bosch, akire nemrégiben emlékezett a művészeti világ halálának 500. évfordulója alkalmából – tette hozzá a kurátor.

Orosz István: Fösvénység – avaritia

A biennálé témája tehát ezúttal kettős, mert a nagyhatású mester egyedi, de a keresztény ikonográfiához szorosan kapcsolódó, festő világának kortárs reminiszcenciáit, művészi feltárását, újraszövését is szívesen várták – folytatta Gyergyádesz László.

Szolláth Katalin: Genezis I. Hommage à Bosch

A kiállítás fődíját a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlotta fel, melyet a zsűri döntése alapján Darázs József szegedi festőművész nyert el. A második díjat – Kecskemét önkormányzatának felajánlásában – Ulrich Gábor Kecskeméten élő képzőművész, Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező veheti át. A biennálé további négy díjazottja M. Östör Ágota keramikus, Pap Judit és Makkai Márta textilművészek, valamint A. Varga Imre képzőművész.

Gyergyádesz László kiemelte: műfajilag ezúttal is igen változatos anyag gyűlt össze. A biennálén a festészet, a szobrászat és a grafika mellett üveg-, kerámia-, textil- és zománcművészeti, sőt építészeti alkotásokkal is találkozhat a látogató.

M. Östör Ágota: Kevélység

A művészettörténész beszélt arról is, hogy a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé korábbi nyolc alkalma során összesen 980 alkotást állítottak ki a kecskeméti Cifrapalotában. A 2000. évi „próbatárlatot” követően 2002-ben, az első alkalommal a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választották fő témának, majd 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első tizenegy fejezetét. A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, míg a negyedikre Krisztus példázatait választották. Az ötödiken az Apokalipszis, a Jelenések könyve volt az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program, 2013 tavaszán az angyalok, míg 2015-ben, a hetedik biennálén a gyermekek. A legutóbbi alkalommal, 2016-ban pedig a magyar és a magyarországi szentekre esett a választásuk.

A szombaton nyíló országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítás május 27-ig látogatható. A tárlaton látható alkotásokról áprilisban katalógus is készül.

Forrás: MTI

Fotó: Gyergyádesz László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria