Úgy tűnik, van megoldás a marosvásárhelyi katolikus gimnázium rövid távú működtetésére

Külhoni – 2017. március 22., szerda | 14:49

A marosvásárhelyi katolikus teológiai líceum fenntartásában érintett intézmények és a szülők egy csoportjának március 21-i, keddi egyeztetésén körvonalazódott a megoldás a tanintézet rövid távú működtetésére.

A prefektusi hivatalban tartott többórás tanácskozás után Csíky Csengele, a szülők képviselője a közszolgálati médiának elmondta: a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal illetékese ígéretet tett arra, hogy a hivatal március 23-ig, csütörtökig átiratban közli a Maros Megyei Tanfelügyelőséggel, érvényesnek tekinti a város iskolahálózatáról még 2015-ben hozott határozatát. Ez a határozat önálló tanintézetként vette számba a katolikus gimnáziumot.

Csíky Csengele szerint Maros megye prefektusa is megígérte, hogy szükség esetén megtámadja a bíróságon a tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amely felfüggesztette a beiratkozásokat a katolikus gimnázium cikluskezdő osztályaiba. E bírósági eljárás lehetővé tenné a beiratkozások elindítását.

A prefektusi hivatalban tartott keddi tanácskozáson részt vett Lucian Goga prefektus, Ioan Macarie, Maros megye új főtanfelügyelője, Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke, Horatiu Lobont, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal oktatásért felelős osztályának a vezetője, az önkormányzat RMDSZ-frakciójának, valamint az iskola szülői bizottságának a képviselői.

Csíky Csengele elmondta, a tárgyaláson részt vevő felek egyetértettek abban, hogy a körvonalazódott megoldás csak rövid távon kezeli az iskola helyzetét. Hosszú távon újra el kell indítani az iskola létrehozásának procedúráját.

„Megszületett egy gyermek, de nincs keresztlevele” – állapította meg a szülők képviselője arra utalva, hogy a bíróság érvénytelenítette az iskola létrehozására vonatkozó egyik önkormányzati határozatot. Hozzátette: az iskola újraalapításának folyamatát akkor lehet elindítani, ha a bíróság jogerősen kimondja: „nincs érvényes keresztlevél”. „Addig is a gyermeknek enni kell, és nőni kell tovább” – fogalmazott Csíky Csengele, aki szerint a kedden megígért átirat az átmeneti időszakra nyújt megoldást.

A szülők képviselője az MTI-nek elmondta: szerdán is, csütörtökön is ott lesznek a polgármesteri hivatalban, hogy személyes jelenlétükkel biztosítsák az ígéret betartatását. Ezt azért tartotta fontosnak, mert – mint megjegyezte –az ígéretet Horatiu Lobont, a polgármesteri hivatal oktatásért felelős osztályvezetője tette, az átiratot azonban Dorin Florea polgármesternek és a város jegyzőjének is alá kell írnia.

A szülők képviselője fájdalmasnak találta, hogy az iskolaügyben érintett intézmények mindegyike csak a maga szempontjait hajtogatja, az intézményvezetők félnek döntéseket hozni, mert attól tartanak, hogy ellenük is ügyészségi eljárás indul.

Az RMDSZ március 21-én állásfoglalásban rögzítette: sem a tanfelügyelőségnek, sem a polgármesteri hivatalnak, sem a romániai korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) nem hatásköre megállapítani, hogy az iskola jogszerűen működik-e, vagy sem. Ebben a kérdésben csakis az igazságszolgáltatás dönthet. Mindaddig, amíg a bíróság nem érvényteleníti azokat a dokumentumokat, amelyek alapján ma is működik az iskola, addig az illetékes hatóságoknak biztosítaniuk kell az intézmény működésének folytonosságát.

A DNA tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum működéséhez, hogy tudták: az intézmény valójában nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

A DNA február végén az iskolában tanuló gyermekek szüleit is kezdte kihallgatni, azt sugallván számukra, hogy gyermekeik elveszíthetik azokat az iskolai éveket, amelyek alatt a gimnáziumban tanultak. A Maros megyei tanfelügyelőség február végén arról döntött, hogy a bizonytalan jogi helyzet miatt nem engedélyezi a beiratkozást a gimnázium cikluskezdő osztályaiba.

Forrás: MTI

Fotó: Szek-helyek.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria