Kőszegen és Szombathelyen ünnepelte gyémántmiséjét Seregély István

Hazai – 2015. augusztus 3., hétfő | 18:59

Seregély István nyugalmazott egri érsek, a Szombathelyi Egyházmegye egykori papja szentelésének 60. évfordulóján ünnepi szentmisét mutatott be Kőszegen, július 30-án, valamint a szombathelyi székesegyházban, július 31-én – tájékoztat a Szombathelyi Egyházmegye sajtószolgálata.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kőszegi Jézus Szíve-templomban tartott gyémántmisén Harangozó Vilmos plébános köszöntötte a jubilánst, aki 1981 és 1987 között Kőszegen szolgált plébánosként.

Prédikációjában Seregély István hálát adott Istennek a megélt hosszú évekért, a papi szolgálatban eltöltött hatvan esztendőért. Hangsúlyozta: hálát kell adnunk Istennek azért, hogy élünk, de fontos az is, hogy a mulasztásokat, hibákat felismerjük, és azokért bocsánatot kérjünk.

A  szentmise után a templomkertben folytatódott az ünnep, ahol Huber László, Kőszeg polgármestere emléklapot adott át Seregély Istvánnak hat évtizedes papi szolgálata jubileuma alkalmából.

Másnap, július 31-én Szombathelyen Császár István, a székesegyház plébánosa, püspöki helynök köszöntötte a gyémántmisés püspököt, kiemelve életében a székesegyház, a nagytemplom jelentőségét. Hiszen itt járult az első szentségekhez, talán a hivatás első gondolata is itt született benne, és itt szentelték pappá, Brenner Jánossal együtt.

A plébánost követően Harangozó Bertalan köszöntötte a nyugalmazott érseket a helyi kormányhivatal nevében.

A hálaadó szentmise homíliájában Seregély István köszönetet mondott mindenért: azért, amit Istentől kapott az életében; azért, amit megtehetett; azokért, akiket szolgálhatott; valamint azért, hogy dolgozhatott. Többször is kiemelte: fontos, hogy az ember elfogadja az Istentől neki készített utat, az Ő akaratát.

Igazán az a boldog ember, aki megteszi, ami tőle telik: a jót. És bocsánatot kér mindazért, ami hiányos, rossz volt – zárta gondolatait a papi jubileumát ünneplő főpásztor.

Seregély István 1931. március 13-án született Szombathelyen. Középiskoláit a miskolci Fráter György Gimnáziumban végezte. Teológiai tanulmányait 1950-ben Szombathelyen kezdte, majd a szombathelyi szeminárium bezárása után Budapesten a Központi Szemináriumban folytatta és fejezte be. 1955. június 19-én szentelte pappá Kovács Sándor szombathelyi megyéspüspök.

1956-ig kisegítő studensként tevékenykedett Budapesten, majd káplánként működött Gyöngyösfalun, Nyőgéren, Bagodvitenyéden, Zalaegerszegen, ezt követően pedig Szombathelyen teljesített szolgálatot a székesegyházban. Doktori disszertációját 1960-ban készítette el. Tizenkilenc évi kápláni szolgálat után, 1974-ben Fábián Árpád szombathelyi megyéspüspök nevezte ki plébánosnak Kőszegszerdahelyre, ahol 1980-ban ünnepelte ezüstmiséjét. Plébánosi szolgálata idején a plébániához tartozó mind a négy templomot felújították, majd 1981–1987 között Kőszegen volt plébános, ahol kilenc templom renoválását szervezte, irányította.

Szent II. János Pál pápa 1987. június 5-én nevezte ki egri érsekké, július 25-én szentelték püspökké az egri bazilikában. 1990-től 2005-ig a Magyar Katolikus Püspöki Kar (Konferencia) elnöke, ezzel együtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárja, 1993-tól 2001-ig pedig az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) alelnöki tisztét is betöltötte. 2007. június 9-től nyugállományba vonult, de továbbra is aktívan tevékenykedik, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében és az Egri Főegyházmegyében is teljesít szolgálatot.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye, Soproni Mónika 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria