Köszönet Napja – Díjátadó ünnepséget rendeztek Nagykanizsán

Hazai – 2018. december 16., vasárnap | 15:43

Varga László kaposvári megyéspüspök jelenlétében rendezték meg a Köszönet Napját a nagykanizsai Halis István Könyvtárban december 12-én. A rendezvényt az örökségvédelemért Forster Gyula Emlékéremmel kitüntetett Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület szervezte.

A főpásztor az ünnepségen arról beszélt, hogy az ember hivatása igazságban szeretni, s az emberi élet értelme a szeretetben való növekedés; sajnos azonban nincsen iskola, ahol a szeretetben való növekedést tanítanák. „Az emberi élet értelme és célja, hogy kibontakozzon a szeretetben. Két kérdés állandóan foglalkoztat bennünket már a magzati állapotunktól kezdve. Ez a két kérdés az emberi létünk kérdése: lehet-e engem szeretni, s tudok-e szeretni?”

Ha egy magzat erre a kérdésre, hogy lehet-e engem szeretni, elutasító választ kap – például azzal, hogy a szülei nem akarták, de nem akarták elvenni az életét sem –, az egész életére meghatározza fejlődését. Ha ugyanezen kérdésre pozitív választ kapunk születésünktől fogva, akkor ragyogunk – folytatta Varga László. – A szeretetben való növekedés mértéke keresztény hitünk szerint nem a társadalom elvárása, nem is a közösségeink elvárása, hanem az evangélium, amely szerint Jézus így szól: „Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket!”

A püspök arra is rámutatott, hogy a Földön egyikünk sem tudja úgy szeretni a másikat, mint ahogyan Isten szereti őt. Krisztus a mérce, a mértéke annak, hogy miként kell szeretetben növekedni. Benne testesült meg a Szeretet, akit Istennek hívunk.

A szeretetünk sebzett. Bármennyire szeretnénk szeretni gyermekeinket, barátainkat, mindig sebzett szeretettel szeretünk. Számomra ez azt jelenti, hogy a szeretetnek mindig gyógyulnia kell. Gyógyítani kell a kapcsolatainkat. Ami elromlik, azt úgy gondoljuk, le kell cserélni, legyen az televízió, autó, vagy akár egy emberi kapcsolat. Ha elromlik a kapcsolat, cserélünk anélkül, hogy megpróbálnánk gyógyulni és gyógyítani a szeretetet. A szeretet sebei gyógyíthatók. A legegyszerűbb gyógymód, ha vállaljuk, hogy mi is felelősek vagyunk azért, hogy a kapcsolat megromlott. A gyógyulás ott kezdődik, mikor én is felismerem, hogy felelős vagyok a helyzetért. Ekkor van esélyem bűnbánatot tartani. A szeretet sebeinek első gyógymódja a bűnbánat. Megbánom azt, amiben én voltam a részese a történetnek, és megbocsátok. Bűnbánat és megbocsájtás – hangsúlyozta Varga László.

Félünk Istentől, aki a Szeretet. Nem merünk közel menni hozzá, ugyanis ha sokat időzünk vele, akkor meg kell változnunk. A változást nem szeretjük. Félünk a szeretettől abban az értelemben is, hogy félünk szeretni. Ha belemegyünk egy kapcsolatba egy beteg, szenvedő emberrel, aki éhezi a szeretetet, félünk, hogy nevetségessé válunk, megszólnak bennünket, kinéznek bennünket, mert egy megvetett emberrel vállaltunk közösséget. Félünk szeretni. Ezért azt mondom, hogy félünk élni. Nem merünk teljes szeretettel kibontakozni és elérni azt a teljességet, amely a keresztény ember teljessége – figyelmeztetett a főpásztor. – Hálát adok azokért, akik ma kitüntetettek lesznek, mert valamilyen formában a szeretet útját járják, ezért köszönetet mondunk nekik. Közeledik a karácsony, nagyon jó lenne szépen ünnepelni. Jó lenne örömben ünnepelnünk. Két dolgot tartok fontosnak ehhez: minden megváltozhat, ha megtanulunk hálát adni, köszönetet mondani. Állandóan, naponta hetvenszer hétszer. Minden megváltozhat, ha a hála és a köszönet életstílusunkká válik. Áldott karácsonyt kívánok!

A köszöntő után Borsos Krisztina, a díjazott Hidrofilt Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást, melyben cégük társadalmi felelősségvállalásáról beszélt, majd az Alig-Vár Jótékonysági Gyermektábor arany fokozatú szponzori címek átadására került sor.

A díjakat Varga László megyéspüspök és Budavölgyi Kálmán, a Kerekasztal Egyesület ügyvezetője adták át.

A díjazottak névsorát ITT találják.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria