Közép-európai fiatalok zarándoklata Auschwitzba

Nézőpont – 2014. szeptember 19., péntek | 12:00

Ezer fiatal indult el Közép- és Kelet-Európa országaiból Krakkóba és Auschwitzba. A háromnapos nemzetközi találkozó első napján a holokauszt túlélőinek tanúságtételét hallgatták meg a fiatalok, és imádkoztak a világ békéjéért. Helyszíni tudósításunkat olvashatják.

KÉPGALÉRIÁVAL - Klikk a képre!

2014. szeptember 18. és 20. között rendezik meg Auschwitzban és Krakkóban a Szent Egyed közösség által kezdeményezett Európai fiatalok egy erőszak nélküli világért elnevezésű 4. nemzetközi ifjúsági találkozót. Ezer fiatal vesz részt az eseményen Csehországból, Grúziából, Olaszországból, Lengyelországból, Romániából, Oroszországból, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról.

Hazánkból 170 fiatal indult útnak szerdán Budapestről, Pécsről, Győrből, Kőszegről, Vácról és Monorról. A résztvevők elzarándokolnak milliók szenvedéseinek színtereire, az auschwitzi emlékmúzeumba, az egykori birkenaui megsemmisítő táborba, találkoznak túlélőkkel, és beszélgetéseken dolgozzák fel tapasztalataikat. 

A nemzetközi találkozó első napján felszólalt a II. világháború során a zsidó népet és a romákat érintő náci népirtás két túlélője: Rita Prigmor, würzburgi cigány származású asszony, a náci orvosi kísérletek túlélője és Mordechai Peled, magyar származású zsidó ember, akit 1944-ben Nagyváradról hurcoltak el az auschwitz-birkenaui haláltáborba.

Rita a náci orvosi kísérletek áldozata volt 1944-ben: csecsemőként kísérleteztek rajta, azt szerették volna megtudni, megváltoztatható-e az emberi szem színe. Ikertestvére néhány hetes korában belehalt a kísérletekbe. Rita felkutatta a kísérletekről megmaradt dokumentációt, két évvel ezelőtt pedig a Szent Egyed közösség kérésére elkezdett beszélni a sorsáról iskolákban és ifjúsági találkozókon. „Ti vagytok a jövő, az a generáció, amely fel tud építeni egy gyűlölet, kirekesztés, faji megkülönböztetés nélküli világot. Ti meg tudjátok akadályozni a gyűlölet elterjedését” – hangsúlyozta.

A nemzetközi ifjúsági találkozón részt vevő fiatalok megrendülve hallgatták történetét, és biztosították arról, hogy szavait szívükben hordozzák életük során.

A magyar származású Mordechai Peledet 1944-ben hurcolták el Nagyváradról Auschwitz-Birkenauba, majd innen édesapjával együtt egy Dachau melletti kisebb táborba vitték. Családjából egyedül ő élte túl a koncentrációs tábort. „A gyűlölet és a bosszú az élet ellen való dolgok. Egyszer csak nemet kell mondani az erőszakra. Én nem érzek gyűlöletet a németekkel szemben. A béke útja a megbocsátás és a kiengesztelődés” – tanította a fiatalokat, akik feszült figyelemmel hallgatták tanúságtételét.

A túlélőkkel való találkozást követően csoportos beszélgetéseken dolgozták fel a hallottakat a fiatalok, megosztották egymással a történetek nyomán támadt érzéseiket, és elgondolkodtak arról, mit jelent az őket körülvevő világban a kirekesztés, mit tehetnek ők maguk egy igazságosabb, békésebb világért. Felidézték Ferenc pápa szavait arról, hogy a harmadik világháborút napjainkban részletekben vívják a világ különböző vidékein.

Közös imádság zárta a napot: Isten elé vitték a történelem és a mai világ szenvedéseit – egyenként felsorolták azokat az országokat, amelyekben napjainkban háború dúl, majd ünnepi szertartás keretében egy-egy  gyertyát gyújtottak az országok békéjéért.

Szeptember 19-én az auschwitzi koncentrációs tábor helyén berendezett múzeum meglátogatása után megemlékezésen vesznek részt a fiatalok az egykori birkenaui megsemmisítő táborban: néma menetben egyesülve koszorúkat helyeznek el az áldozatok emlékművénél, és különböző nyelveken felolvassák kiáltványukat egy erőszak nélküli világért.

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria