Középkori építmények alapjait kutatták Székesfehérváron – VIDEÓVAL

Kultúra – 2014. július 25., péntek | 17:42

Befejeződött a tervásatás a székesfehérvári püspökség kertjében – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.

A feltárást a PPKE BTK Történettudományi Intézete Régészeti Tanszékének diákjai végezték Türk Attila régész-muzeológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa vezetésével. A tanszéken működő Egyházrégészeti Kutatóközpont munkatársai tudományos tervásatást végeztek, hogy bővebb, illetve pontosabb ismereteket szerezhessünk Székesfehérvár középkori múltjáról és építkezéseiről.

Épület-, illetve falalapokat kutattak, és a feltárás során több falszakaszt meg is találtak, amelyeket a legmodernebb technikai eszközök segítségével dokumentáltak. Türk Attila régész reményei szerint a püspöki palota kertjének északnyugati szegletében most feltárt építészeti elemek alapján meg tudják állapítani, hogy a vizsgált területen miként épült a középkori Székesfehérvár, és hogyan építették át.

A fő cél tehát a falak azonosítása volt, amihez talajradaros felvételeket is készítettek. A feltárás során néhány lelet is előkerült, például pénzérmék, Mátyás-kori itáliai import kerámiatöredékek, valamint egy megbilincselt kezű csontváz.

A felmérés eredményeit valószínűleg már ősszel bemutatják a szakmának és az érdeklődő nagyközönségnek.

Magyar Kurír