Szekszárdi diákok középkori napja a vakáció előtt

Kishírek – 2017. június 23., péntek | 12:01

A kerettörténet módszerével tanultak a Szent László-emlékév kapcsán a lovagkirályról a szekszárdi Szent József Iskolaközpont tanulói a tanév utolsó napján.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szekszárdi Szent József Iskolaközpont tanulói egy Szent László-kori napra készülődtek, hogy utolsó tanítási napjukon „vendégül lássák” László királyt vagy küldöttét.

A diákok korabeli jelmezbe öltöztek. A tervezett vendéglátás helyett nagy meglepetésben volt részük: egy kun vitéz foglyul ejtette birodalmuk úrnőjét – az igazgatónőt –, aki nélkül nem kezdődhet el a vakáció.

A nap első részében a diákok – csoportokban – állomásról állomásra vonulva segítettek bajba jutott embereken: hol számoltak helyettük, hol énekeltek, verset írtak, idegen nyelven beszéltek, litániát imádkoztak, László király szigorú törvényeit tanulmányozták, vagy ismerkedtek a szenthez kapcsolódó legendákkal.

A nap második felében néhány csapat az iskola falain kívül tevékenykedett: oklevelet másoltak a levéltárban, Szent László emlékhelyeit keresték fel, az utca emberét szólították meg, vagy a Szent László utcát ismerték meg alaposabban. Akik az iskolában maradtak, vívni, sakkozni, hímezni tanultak, illetve a lovagi torna helyszínét készítették elő.

A tantestület köszönetét fejezi ki Bertáné Hargitai Margarétának a szervezésért, a szülőknek, Hecker Henrietta levéltári pedagógusnak, Balázs Imre sakkoktatónak, a Tolna Megyei Sakkszövetség mesterének, Garay Előd vívásoktatónak – akik mesterségükre tanították a gyerekeket. Köszönik egykori tanítványuk, a kun szerepét játszó Szabó Márk közreműködését, valamint Sümegi Józsefét, aki segített megteremteni a középkori hangulatot.

A kerettörténet-módszer hazánkban kevéssé ismert, élményalapú, felfedeztető tanítási forma: a diákok különböző tantárgyakhoz kapcsolódó feladatokat oldanak meg, történet keretébe ágyazva. A tanulók részvételükkel tudják irányítani a folyamatot, és az érzelmi érintettségnek, lelkesedésnek köszönhetően jobban elmélyülnek az ismeretek.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria