Kiadvány Közi Horváth Józsefről, az igaz ügyek pásztoráról

Kultúra – 2014. július 10., csütörtök | 12:42

Pásztora igaz ügyeknek címmel jelent meg a Közi Horváth József Népfőiskola legújabb kiadványa, mely összegyűjti a lelkész, országgyűlési képviselő Közi Horváth Józsefről született írásokat és beszédeket.

Pásztora igaz ügyeknek – …akinek Isten, a haza és a szegény nép ügye volt a legfontosabb címmel látott napvilágot a Közi Horváth József Népfőiskola legújabb kiadványa.

A 110 oldalas emlékkiadvány azokat az írásokat és beszédeket gyűjti össze, amelyekkel a népfőiskola megalakulása óta megemlékeztek Közi Horváth Józsefről. Többek közt olvashatók Áder János köztársasági elnök gondolatai, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnökének Közi-Horváth sírjánál elmondott beszéde, Surján László egykori népjóléti miniszter ünnepi beszéde, az újratemetés 20. évfordulóján.

A könyv egyben történelmi visszatekintés is: Közi Horváth József életén keresztül megelevenedik a XX. század magyar históriája. Így ismerkedhetünk Közi-Horváth és az Actio Catholica kapcsolatával, betekintést nyerünk az 1935-ös választásokba.

A most elkészült könyv a népfőiskola harmadik kiadványa, a Dr. Közi Horváth József – Válogatás röpirataiból és a Múltunkra építjük jövőnket – megemlékezés plébánosainkról, tanítóinkról című kiadványok után. A Pásztora igaz ügyeknek című könyv az Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület támogatásának köszönhetően készülhetett el.

A kiadványokhoz hozzájutni a népfőiskolai rendezvényeken lehet.

Közi-Horváth József (Agyagos, 1903. szeptember 25.–Oberhaching, Németország 1988. május 26.): lelkész, országgyűlési képviselő. A teológiát a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, 1929-ben hittudományból doktorált, 1927-ben pappá szentelték Magyaróváron. Ezt követően káplán 1928–30 között Sopronban, 1931-ben Győrött a papnevelő intézet tanulmányi felügyelője, a Dunántúli Hírlap szerkesztője, 1939–45 között az Egyesült Keresztény Párt programjával Győr országgyűlési képviselője. 1944. március 22-én az alsóházban tiltakozott a német megszállás ellen, elítélte a zsidók tömeges deportálását. 1948 nyarán Ausztriába menekült, Innsbruckban a Tirolba menekült magyarok lelkésze. 1949-ben Párizsban telepedett le, ahol a Keresztény Népmozgalom megalapítója. 1950-ben New Yorkban megalakult a magyar, lengyel, litván, csehszlovák és szlovén emigráns Közép-európai Kereszténydemokrata Unió, melynek elnökévé választották. 1957-től Németországban él, 1965–88 között Oberachingban az egyházmegyei karitászotthonánek lelkésze.

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon

Magyar Kurír