Közmunkát végeznek a menedékkérők Torino utcáin

Kitekintő – 2016. április 25., hétfő | 17:35

Utcát takarítanak, közparkokat ápolnak az északnyugat-olaszországi Torino városában befogadott menekültek, akik hetente egyszer ingyenes közmunkát végeznek. Első munkanapjuk április 23-án volt.

A torinói önkormányzat által fenntartott menekültállomások lakói minden szombaton hat órán át a városban szükséges közmunkákban nyújtanak segítséget.

Elsőként huszonhét, többségében pakisztáni és nigériai férfi takarította ki seprűkkel az egyik torinói parkot, gyomtalanítottak és fákat is ültettek. Sárga munkamellényükön a „Köszönjük, Torino!” felirat volt olvasható olaszul.

A közmunkavégzésben résztvevők csoportja három hónapon át minden szombaton dolgozik Torino közterületein, majd egy másik, szintén menekültekből álló csoport váltja őket újabb három hónapra.

Piero Fassino torinói polgármester elmondta, hogy az önkéntes munka egyrészt jelképesen visszaszolgáltatja a városnak mindazt, amit Torino a menekültek ellátására fordít, másrészt a bevándorlók integrációjának elősegítését is szolgálja.

Piemont tartományban mintegy 3200 menekült él az állami, megyei és önkormányzat finanszírozta befogadóállomásokon és más szálláshelyeken. A Torinói Egyházmegye hetven plébánián fogadott be menedékkérőket. A Torinóban menedékkérelmet benyújtók számáról nincsen hivatalos adat. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet adatai szerint az Olaszországba tavaly érkezett több mint 154 ezer emberből mintegy 90 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, amelyek elbírálása még nem zárult le.

A kevesebb mint 900 ezer lakosú Torinóban több mint 138 ezer a letelepedett bevándorló, többségükben románok és marokkóiak.

Forrás: MTI

Fotó: Repubblica.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria