Közös emlékhelyre helyezik át a Huda Jama-i tömegsírból exhumált áldozatokat Szlovéniában

Kitekintő – 2016. október 5., szerda | 14:00

Október 3-án, hétfőn megkezdték a titóista partizánok által több mint hetven éve lemészárolt, a Huda Jama-i tömegsírból exhumált civilek maradványainak átszállítását a maribori emléktemetőbe – adta hírül a szlovén sajtó.

A szlovén kormány nemrég 800 ezer eurót különített el arra, hogy a közel háromezer áldozatot – akiket a partizánok a második világháború befejezése után néhány hét leforgása alatt végeztek ki – exhumálják és közös emlékhelyre helyezzék át.

A katolikus egyház korábban ellenezte a maradványok elszállítását. A katolikus püspöki konferencia úgy vélte, először azonosítani kell a meggyilkolt civileket, majd fel kell ajánlani hozzátartozóiknak, hogy a családi sírhelyen temethessék el őket.

A mostanáig exhumált 700 áldozat maradványainak átszállítása a hónap végéig tart, ezt követően megemlékezést tartanak majd a maribori emléktemetőben, amelyen Borut Pahor államfő is részt vesz.

A köztársasági elnök szerint a valamikor egymással szemben álló felek kibékítése, valamint a múlttal való megbékélés régóta tartó folyamat, a Huda Jama-i áldozatok tisztességes eltemetése pedig történelmi fordulópont lehet.

A Celje melletti Huda Jama település elhagyott bányájában 2009-ben bukkantak rá 432 mumifikálódott holttestre. Történészek szerint a közeli barlangokban még további 2200–2500 meggyilkolt ember maradványai lehetnek. Az áldozatokat – akik között nők és gyerekek is voltak –, teherautókkal hozták a bányába, ahol kivégezték őket.

A vesztőhely felfedezése megrázta a szlovén társadalmat, annak ellenére, hogy az országban sokan feltételezték létezését. A Huda Jama-i mészárlás miatt soha senki ellen nem indítottak eljárást Szlovéniában, még az ország 1991-es függetlenné válása után sem.

A partizánok 1945 májusában az ausztriai Bleiburg közelében, a szlovéniai Kočevski Rog mellett és a maribori úton alig néhány nap alatt tízezreket végeztek ki, közvetlenül a második világháború befejezése utáni legnagyobb tömegmészárlást hajtva végre ezzel Európában.

Forrás: MTI

Fotó: Radiosi.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria