Közös tanévzáró Te Deumot tartottak az Egri Főegyházmegye területén működő egyházi iskolák

Hazai – 2017. június 15., csütörtök | 12:14

Az Egri Főegyházmegye területén működő hetven egyházi fenntartású köznevelési intézményből több mint ezerhatszáz diák, tanár valamint lelkipásztor zárta a tanévet az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyházban június 13-án. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba érsek volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főegyházmegye fenntartásában jelenleg negyvennyolc köznevelési intézmény működik. Nemcsak ezen intézmények tanárai és növendékei, hanem az érsekség területén működő huszonkét szerzetesi vagy más egyházi fenntartású köznevelési intézmény képviselői is meghívást kaptak a tanévzáró Te Deumra.

Juhász Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd szentmisével folytatódott a hálaadás, melyen a zenei szolgálatot Urbán Péter karnagy és az egri Jézus Szíve-plébánia ifjúsági ének- és zenekara végezte.

Ternyák Csaba érsek szentbeszédében a katolikus iskolák és a keresztény ember küldetéséről beszélt: „Az iskoláinkban mi azt szeretnénk, hogy a katolikus fiatalok, akik hozzánk járnak, eljussanak a beavató szentségekhez, a keresztséghez, a szentgyónáshoz, szentáldozáshoz, bérmáláshoz, mert ezzel vezetjük be őket a katolikus, a keresztény életbe. Része keresztény hivatásunknak, hogy ezekkel a szentségekkel megerősítve hűségesek tudjunk maradni. Az országnak ebben a szegletében, ahol élünk, nagy szükség van a keresztények példamutatására. Szükség van arra, hogy a munkában, a tanulásban, a teljesítményben, a hitben, a hűségben és a hivatásban kitartsunk és példát mutassunk.”

A keresztény ember hitének legfőbb fokmérője, hogy hiteles tanúja-e az Istennek – mondta a főpásztor, majd buzdította a fiatalokat, hogy bátran mondjanak igent arra a hivatásra, amelyre meghívást éreznek, és bízzanak Istenben, mert ő megadja a kegyelmet minden embernek, hogy választott hivatásában hűséges legyen.

A szentmisét követően Füleczki István egyetemi lelkész tartott rövid előadást, amelyben arra biztatott, ha példaképet keresünk, ne a „celebek” közül válasszunk. Rámutatott: a Szűzanya az imádságban és a döntésben is példaképünk; mindannyian felfedezhetjük Mária életében az odafigyelést, a hit bátorságát, a szolgálatkészséget és az örömöt.

„Hogy Máriát választod-e példaképednek, azt nem tudhatom, lehet, hogy még te sem tudod. De az biztos, és arra kérlek, és ezt az Úr, a Szentlélek is kéri, dönts, légy bátor, legyenek céljaid, merj álmodni, és tudd, hogy soha nem vagy egyedül! Amikor esetleg így érzed, nyisd ki a Szentírást, vegyél róla példát – biztatta a fiatalokat Füleczki István. – Mindannyian, tiszta szívből, lélekből mondjuk: »Mária, fiatalok példaképe, könyörögj érettünk!«”

Az ünnepségen száztizenöt tanuló, valamint közösség kapott kitüntetést, akik az elmúlt tanévben magatartásban, tanulmányi eredményben, illetve amelyek közösségi szolgálatban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Az okleveleket Ternyák Csaba érsek adta át.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria