Közösséget teremtenek a fiataloknak

Megszentelt élet – 2014. szeptember 14., vasárnap | 16:42

Mint arról már korábban beszámoltunk az idei tanévtől a ferencesek Kolozsváron kollégiumot indítanak. A kollégium létrehozásáról, a megélni kívánt lelkiségről, a lezajlott jelentkezésről a Krónika.ro készített beszámolót.


Összesen 14 egyetemista fiút és nyolc lányt fogad be Kolozsváron az idén ősztől megnyíló ferences rendi kollégium, amely nemcsak szálláshelyet, hanem közösséget, lelki hátteret is biztosítana számukra.

Orbán Szabolcs, az erdélyi ferences rendtartomány vezetője lapunknak elmondta, a kollégium ötlete már akkor eszükbe jutott, amikor visszakapták a kolostor épületét. Mint részletezte, rövid idő alatt eldöntötték, hogy hármas funkciót szánnak az épületnek. A helyi szerzetesi közösség életterét tervezték kialakítani a kolostor kisebb részén, az épület történelmileg és építészeti szempontból értékes részeit pedig a nagy nyilvánosság számára kívánták elérhetővé tenni akár turisztikai, akár kulturális rendezvények helyszíneként.

„A gótikus terekre, a kolostor volt refektóriumára gondolok, amelyek sok szempontból egyedi terek nemcsak Kolozsváron, hanem az egész Kárpát-medencében” – magyarázta a tartományfőnök. Mint mondta, már kezdetben nyilvánvaló volt, hogy a kihasználatlanul maradó terekben, amelyek az előző két elképzelésbe nem illeszkedtek bele, kollégiumot hozzanak létre egyetemisták számára.

Orbán Szabolcs szerint a döntésnek többféle előtörténete volt. Egyrészt sokat foglalkoznak egyetemistákkal, és látták, hogy Kolozsváron mekkora gondot jelent a diákok számára kollégiumi helyhez jutni, és a tanulmányaikat olyan környezetben végezni, amely lelki szempontból is segíti őket.

„Olyan tapasztalatok is vannak, amelyek több évtizedre nyúlnak vissza. Amikor egyetemista voltam, megvolt bennünk az óhaj – többen a ferences rendi templomba jártunk egy ifjúsági csoportba –, hogy egy helyen lakjunk, az életünket is megosszuk, legalább amíg Kolozsváron vagyunk” – elevenítette fel emlékeit Orbán Szabolcs. Hozzáfűzte, ő akkor már nem volt Kolozsváron, de a többiek közösen béreltek egy nagy házat, ott laktak albérletben 10–15-en, hiszen több szempontból közös értékeket vallottak, közös lelkiség fogta össze őket.

A kollégium beindításához arra is szükség volt, hogy a visszaszolgáltatást követően elkészüljenek az épületfelújítást megelőző felmérések. Azt az épületrészt, ahol elégségesnek bizonyultak az állagmegőrző munkálatok, olyan állapotba hozták, hogy be tudjanak fogadni néhány egyetemistát.

Az egyik épületszárnyban 14 fiúnak, míg a templom túloldalán található lakásokban 8 lánynak tudnak helyet biztosítani. „Viszonylag kis létszámról van szó, erre van lehetőségünk a jelenlegi helyzetben” – magyarázta Orbán Szabolcs.

Elmondta, több mint kétszeres túljelentkezés volt a meghirdetett helyekre annak ellenére, hogy nem csaptak neki különösebb reklámot, és viszonylag későn is adták hírül a kollégium beindítását. Kénytelenek voltak dönteni, hogy kiket fogadnak be a jelentkezők közül. Elsősorban azoknak a diákoknak akarnak lakhatási lehetőséget biztosítani, akik komolyan tanulni szeretnének, akik számára a kolozsvári lét nemcsak arról szól, hogy eltöltenek 3–4 évet a kincses városban.

„Szeretnénk, ha szakmai szempontból is komolyan vennék az itt töltött időszakot. Nyilván erre elsősorban nekik kell törekedni, de mi ezt szeretnénk elősegíteni. Amit kínálunk, az a lelkiség, a lelki háttér, ami ezt egyrészt megalapozhatja, másrészt meg vagyok arról győződve, hogy sajátos irányt is szabhat tanulmányaiknak” – részletezte Orbán Szabolcs.

Mint mesélte, a jelentkezőktől motivációs levelet kértek, amelyben arról kellett írniuk, hogy milyennek képzelnek el egy ferences kollégiumot, mit szeretnének, mi legyen benne, illetve ők mit tudnak ehhez hozzátenni. „Ebből nagyjából kiderült, hogy milyen kapcsolatuk van a keresztény értékrenddel és a ferences lelkiséggel, mennyire nyitottak rá. Eddig az volt a legnehezebb feladat, hogy sajnos döntéseket kelett hozni, kit tudunk felvenni és kit nem” – részletezte a felvételi körülményeit a rendtartomány vezetője. Hozzáfűzte, terveik között az is szerepel, hogy segítsék a diákokat abban, hogy a saját szakmai tanulmányaikban megtalálják vagy be tudják csatolni azokat az értékeket, melyek a kereszténységgel, a ferences lelkiséggel együttjárnak.

Eddig is voltak diákok, akiket a tanáraik hozzájuk irányítottak egy-egy történelmi, levéltári vagy építészeti témájú dolgozat erejéig, amelyek valamilyen módon a ferences rendhez kapcsolódtak, mesélte Orbán Szabolcs, aki szerint hasonló tanulmányok folytatására kívánják ösztönözni a kollégium diákjait is.

Ugyanis nemcsak szálláshelyet kívánnak biztosítani, hanem közösséget szeretnének formálni, a lelki életre is odafigyelnek, és a jelentkező diákok ezzel az első pillanattól kezdve tisztában vannak, hangsúlyozta a tartományfőnök.

Magyar Kurír