Köztársasági elnöki különdíjat nyert a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadványa

Kultúra – 2017. június 13., kedd | 12:05

Június 8-án elismerésben részesült a Szép Magyar Könyv 2016 verseny pályázatán a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény saját kiadásában 2016-ban megjelent „Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben” című tanulmánykötet.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által meghirdetett versenyen az Udvarhelyi Erzsébet és Nagy Károly szerkesztésében megjelent reprezentatív kiadványt – mely mind külső megjelenésében, mind tartalmát tekintve értéket képvisel tudományos, történelmi, vallástörténeti és művészeti vonatkozásban egyaránt – a „Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok” kategóriában oklevéllel és Áder János köztársasági elnöki különdíjával ismerték el. Emellett a könyv- és borítótervet alkotó könyvművész, Vári Ágnes az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) alkotói különdíját kapta.

A díjakat a 88. Ünnepi Könyvhét nyitónapján, június 8-án adták át Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. Áder János köztársasági elnöki különdíját Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője adta át. Szedlacsek Emlília, az Emmi Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője nyújtotta át az alkotói különdíjat, az MKKE oklevelét Kocsis András Sándor elnök adta át.

A 16–17. századi Erdélyi Fejedelemség történeti, vallás- és művelődéspolitikai összefoglalója azokat a történelmi pillanatokat elemzi, amikor Erdély nagyasszonyai az Erdélyi Fejedelemség történetének, egyház- és művelődéspolitikájának, teológiai gondolkodásának, felekezeti átrendeződésének formálói, alakítói lehettek. Tették ezt politikai hatalommal felruházva, fejedelemként, kormányzóként, fejedelmek társaiként és a művelődés szervezőiként, hitükben megerősödött és elkötelezett katolikusként vagy reformátusként.

A kiadvány a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény 2013-ban rendezett kiállításának katalógusa, valamint a gyűjtemény és a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár közösen rendezett előadás-sorozatának tanulmánykötete. A kiállítás és az előadás-sorozat az ökumené történelmi útjait kereste, a lelkiismereti szabadság és a vallási türelem törvényét meghirdető 1568. évi tordai országgyűlés 445., illetve Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulóján, a hit évében. A kötet illusztrációi közt oklevelek, az egyház- és a könyvművészet alkotásai, a II. Mehmed és a Nagy Szulejmán szultán uralkodása idején virágzott török miniatúraművészet színpompás darabjai, erdélyi úrihímzések, a reneszánsz ötvös-, textil- és építőművészet és a magyar történelmi festészet kvalitásos munkái láthatók.

A kiadvány enciklopédikus, tudományos, ugyanakkor népszerűsítő jellegű összefoglaló gyűjtemény, amely átfogó képet ad a fejedelemség történetéről, a korról, ráirányítja az olvasó figyelmét a 16–17. századi Erdélyi Fejedelemség felekezeti sokszínűségének kérdéseire, a reformáció és az ellenreformáció, a bibliafordítások, a hitviták, a prédikációgyűjtemények évszázadaira, szól az erdélyi fejedelmek vallás- és kultúrpolitikájáról, az Oszmán Birodalom és a Habsburgok között egyensúlyozó politikai lépésekről, a vallási türelem lehetőségeiről. Tematikájának középpontjában az 1568. évi tordai országgyűlés áll, amely a világon elsőként biztosította a szabad vallásgyakorlás jogát, a római katolikus, az evangélikus, a református és az unitárius egyház törvény előtti egyenlőségét.

A kötethez előszót írt Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Márfi Gyula érsek bevezető soraiban az 1568. évi vallás- és lelkiismereti szabadságot meghirdető tordai országgyűlésről és a keresztény felekezetek egységéről írt. Az utószót báró losonczi Bánffy Miklós, az erdélyi arisztokrácia jeles leszármazottja írta. A kötet szakmai lektora Oborni Teréz történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, egyetemi docens volt.

A kiadvány a 88. Ünnepi Könyvhéten, valamint a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállítóhelyein, műemléképületeiben, a Libri és a Líra könyvesboltokban és online könyvesboltokban is megvásárolható.

Forrás és fotó: Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria