Közzétették Ferenc pápa lengyelországi látogatásának programját

Ferenc pápa – 2016. június 9., csütörtök | 19:55

Krakkóban június 9-én délben közzétették Ferenc pápa lengyelországi apostoli útjának programját. A Szentatya az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából látogat az országba, ahol a częstochowai kegyhelyet és Auschwitzot egyaránt felkeresi.

Július 27.

Ferenc pápa július 27-én, szerdán 16 órakor érkezik meg a krakkó-balicei nemzetközi repülőtérre, ahol a Szentatyát ünnepélyesen fogadják. 17 órakor érkezik meg a Wawelhez, ahol a kormány és a diplomáciai testületek képviselőivel találkozik.

17.40-től udvariassági látogatást tesz Lengyelország köztársasági elnökénél, majd 18.30-kor a Wawel székesegyházában találkozik a lengyelországi püspökökkel. Itt csendes imára kerül sor Szent Szaniszló sírjánál, ahol II. János Pál pápa ereklyéi szintén ki vannak helyezve. Ezt rövid szentségimádás követi az oltár mögötti szentségi kápolnában. Ezután mond beszédet a Szentatya.

Ferenc pápa innen a krakkói érseki palotába megy; vacsora után a palota pápai ablakából üdvözli a szemközti téren összegyűlt híveket.

Július 28.

Július 28-án, csütörtökön 7.40-kor indul a pápa és kísérete Balicébe, útközben megállnak a Szűz Mária Bemutatásáról Nevezett Nővérek kolostoránál. Itt a közösség tagjai és az általuk fenntartott iskolák diákjai a Keresztelő Szent Jánosról és a Szent János apostolról elnevezett kápolna bejáratánál várják a Szentatyát, akivel ezután együtt imádkoznak.

9.45-kor érkezik meg a pápa a Jasna Góra-i kolostorhoz Częstochowában, ahol a Fekete Madonna-ikon előtt imádkozik. 10.30-tól  Lengyelország keresztény hitre térésének 1050. évfordulója alkalmából mutat be szentmisét az egyházfő. Az irgalmasság szentévében és a kereszténység felvételének évfordulóján e szertartás nemzeti jelentőségű. A szentmisén püspökök és a lengyel papság koncelebrálnak; részt vesz a Lengyel Köztársaság elnöke és az ország közjogi méltóságai. A kegyhely 300 ezer zarándokot képes befogadni.

Az érseki palota előtti téren 17 órakor Krakkó polgármestere átadja a város kulcsait Ferenc pápának. A pápa a Błonia Parkhoz villamossal utazik, fogyatékkal élő fiatalok kíséretében. A parkban a Szentatya körbejár a pápamobillal a fiatalok között. Erre az alkalomra mintegy 600 ezer fiatalt várnak. 17.30-kor veszi kezdetét Ferenc pápa ünnepélyes fogadása, amely körülbelül másfél órás lesz.

Vacsora után a Szentatya az érseki palota pápai ablakából üdvözli a szemközti téren összegyűlt híveket.

Július 29.

Ferenc pápa lengyelországi látogatásának harmadik napja 7-kor kezdődik magánmisével az érseki palota kápolnájában. 9.30-kor érkezik meg Auschwitzba. Szent Maximilian Kolbe atya vértanúságának 75. évfordulóján a Szentatya látogatást tesz az egykori koncentrációs táborban.  A tábor kapuján áthaladva a 11. blokk bejáratához megy, ahol találkozik tizenöt túlélővel, majd Szent Maximilian Kolbe atya vértanúságának helyén magánimádságot végez.

10.30-kor veszi kezdetét az egykori birkenaui koncentrációs táborban való látogatás. Itt a Szentatya a tábor főkapujától autóval az áldozatok emlékére felállított nemzetközi emlékműhöz megy, ahol mintegy ezer látogató gyülekezik majd. Az emlékmű előtt rövid imádságot végez. A pápa személyesen találkozik huszonöt emberrel, akiket a Világ Igaza címmel tüntettek ki, majd beszédet mond.

16.30-kor Krakkó-Prokocimben a gyermekkórházat keresi fel Ferenc pápa. Ez a hely egyike Lengyelország legfontosabb egészségügyi intézményeinek, mintegy harmincezer gyermeket, valamint további kétszázezer járóbeteget kezelnek itt évente. A pápa mintegy ötven beteg gyermekkel és szüleikkel találkozik a kórház előcsarnokában, és  beszédet is mond nekik. Ezután magánlátogatást tesz a kórház sürgősségi osztályán a kórház igazgatója és a szülők kíséretében, majd a kórház kápolnájában imádkozik.

A Szentatya 18 órai kezdettel keresztutat végez a fiatalokkal a Błonia Parkban, a szertartás végén rövid beszédet mond.

Vacsora után Ferenc pápa az érseki palota pápai ablakából üdvözli a szemközti téren összegyűlt híveket.

Július 30.

Július 30-án, szombaton 8.30-tól felkeresi Szent Fausztina Kowalska nővér kápolnáját, ahol jelen lesznek az Irgalmasság Anyja Nővéreinek Kongregációja tagjai és az általuk gondozott fiatal lányok. A Szentatya velük együtt mond imádságot Szent Fausztina nővér sírjánál.

Az egyházfő ezután pápamobillal a Krakkó-Łagiewnikiben található Isteni Irgalmasság-bazilikához megy, ahol 9 órakor átlép a szentévi kapun. Ezután kiengesztelődési liturgiát vezet fiatalok részvételével.

A Szentatya olaszul, spanyolul és franciául gyóntat meg öt fiatalt. Ferenc pápa a harmadik pápa – II. János Pál pápa és XVI. Benedek után, aki felkeresi az Isteni Irgalmasság-bazilikát, de ő az első, aki a kiengesztelődés szentségét is kiszolgáltatja itt.

A II. János Pál-központban 10.30-as kezdettel celebrál szentmisét Ferenc pápa.  A szentélyben mintegy kétezren lesznek jelen papok, szerzetesek, megszentelt életet élők és papnövendékek szerte Lengyelországból. A templom előtti téren pedig ötezer zarándok vehet részt a szentmisén.

13 órakor a Szentatya együtt ebédel a krakkói érsekkel és tizenkét fiatallal: minden kontinenst, valamint Lengyelországot is egy fiú és egy lány képviseli majd.

Ferenc pápa 19 órakor érkezik meg a Campus Misericordiae-re, az Ifjúsági Világtalálkozó zárónapjának nagy helyszínére. A szentévi kapun öt fiatal kíséretében halad át, majd 19.30-tól imavirrasztást vezet a fiataloknak.

Július 31.

Másnap július 31-én, vasárnap 8.45-re tér vissza a Campus Misericordiae-re a pápa. Megáld két karitászépületet: az Irgalmasság Háza szegényeket és időseket fogad majd be, a Kenyér Háza pedig szegénykonyhaként működik majd a rászorulók számára.

Miután találkozik  az összegyűlt hívekkel, a Szentatya 10 órai kezdettel bemutatja az Ifjúsági Világtalálkozó záró szentmiséjét. Ferenc pápa arra küldi a fiatalokat, hogy legyenek Isten irgalmasságának tanúságtevői a világban. Ez alkalommal hirdeti ki a következő Ifjúsági Világtalálkozó évét és helyszínét.

Ferenc pápa 17 órakor az Ifjúsági Világtalálkozó önkénteseivel, az IVT szervezőbizottságával és adományozóival találkozik a Tauron Arénában. Ezután fejeződik be lengyelországi látogatása: 18.15-kor búcsúztatják ünnepélyesen a krakkó-balicei katonai repülőtéren.

Forrás: Krakkó2016.hu

Fotó: Cnstopstories.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria