Közzétették Ferenc pápa kubai és egyesült államokbeli útjának programját

Ferenc pápa – 2015. július 2., csütörtök | 13:33

Programokkal teli, intenzív kilenc napnak ígérkezik a kubai és egyesült államokbeli pápai látogatás, amely során találkozókra, beszédekre és szentmisékre kerül sor a Szentszék Sajtótermének június 29-ei közleménye szerint. A Vatikáni Rádió híradása.

A szeptember 19–28. közötti apostoli út első állomása a Karib-térségbeli szigetország, majd az Egyesült Államok, ahol Ferenc pápa ellátogat az ENSZ-székházba, és részt vesz a Családok VIII. Világtalálkozóján Philadelphiában.

Szeptember 19-én, szombaton a Szentatya délelőtt negyed 11-kor indul Róma Fiumicino repülőteréről Havannába, ahová helyi idő szerint délután 4 órakor érkezik meg. Itt kerül sor a fogadási ceremóniára.

Szeptember 20-án, vasárnap reggel 9 órakor Ferenc pápa szentmisét mutat be a havannai Forradalom téren, és elimádkozza az Úrangyala imádságot a hívekkel. Délután 4 órakor látogatást tesz az államtanács és a minisztertanács elnökénél a Forradalom Palotában. Negyed 6-kor vesperást vezet a papokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, valamint a szeminaristákkal a havannai székesegyházban. Este fél 7-kor köszönti a Padre Félix Varela Kulturális Központban a fiatalokat.


                                               Loma de la Cruz, Holguín

Szeptember 21-én, hétfő reggel 8 órakor a pápa repülővel Havannából Holguínba utazik, ahol fél 11-kor szentmisét mutat be a Forradalom téren. Megáldja a várost a Kereszt hegyéről (Loma de la Cruz), majd repülővel Santiagóba indul, ahol este 7 órakor találkozik a püspökökkel a helyi Nagy Szent Vazul Szemináriumban. Este háromnegyed 8-kor a pápa együtt imádkozik a Szeretet Szűzanyja szobor előtt a püspökökkel, a pápai kíséret tagjaival a cobrei Szeretet Szűzanyja-kegyhely kisbazilikájában.


A cobrei Mária-kegyszobor

Szeptember 22-én, kedden Ferenc pápa reggel 8 órakor szentmisét mutat be ugyanott, a híres Mária-kegyhelyen. 11 órakor találkozik a családokkal a santiagói Miasszonyunk mennybevétele-székesegyházban, és megáldja a várost a templom előtt. Fél 1-kor indul az Egyesült Államok fővárosába, Washingtonba, ahová helyi idő szerint délután 4 órakor érkezik meg. Itt kerül sor hivatalos fogadására.

Szeptember 23-án, szerda délelőtt negyed 10-kor tartják a fogadási ceremóniát a Fehér Ház déli kertjében. A pápa látogatást tesz az Egyesült Államok elnökénél. Fél 12-kor találkozik az Egyesült Államok püspökeivel a Szent Máté-székesegyházban. Negyed 5-től Ferenc pápa szentmisét mutat be, amely során szentté avatja Boldog Junípero Serra atyát a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás nemzeti kegyhelyen.

Szeptember 24-én, csütörtökön délelőtt a Szentatya ellátogat az Egyesült Államok Kongresszusába, ahol beszédet mond. Negyed 12-kor látogatást tesz a Szent Patrik-plébánia karitatív központjában, és találkozik a hajléktalanokkal. Délután 4 órakor repülővel továbbindul New Yorkba, ahová 5 órakor érkezik meg. Este háromnegyed 7-kor a pápa vesperást vezet papokkal, szerzetesekkel és szerzetesnővérekkel a Szent Patrik-székesegyházban.

Szeptember 25-én, pénteken reggel fél 9-kor Ferenc pápa ellátogat az ENSZ-székházba, ahol beszédet intéz a jelenlevőkhöz. Fél 12-kor vallásközi találkozón vesz részt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékhelyén (Ground Zero). Délután 4 órakor ellátogat a Miasszonyunk, az Angyalok Királynője elnevezésű iskolába, ahol bevándorló családokkal és gyermekekkel találkozik a Harlem városnegyedben. Este 6 órakor szentmisét mutat be a Madison Square Garden sportcsarnokban.

Szeptember 26-án, szombaton reggel háromnegyed 9-kor Ferenc pápa repülővel indul Philadelphiába, ahová fél 10-kor érkezik meg. Fél 11-kor szentmisét mutat be a pennsylvaniai püspökökkel, papsággal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban. Háromnegyed 5-kor részt vesz a vallásszabadságért rendezett találkozón a hispán közösséggel és más bevándorlókkal a Függetlenség Csarnokában (Independence Hall). Este fél 8-kor a pápa jelen lesz a családok ünnepén és imavirrasztásán a Benjamin Franklin Parkway-en.


                                 Benjamin Franklin Parkway, Philadelphia

Szeptember 27-én, vasárnap délelőtt negyed 10-kor a Szentatya találkozik a Családok VIII. Világtalálkozóján jelen levő püspökökkel a Borromeo Szent Károly Szemináriumban. 11 órakor a Curran-Fromhold-javítóintézet fogvatartottjaival találkozik. Délután 4 órakor szentmisével zárja le a Családok VIII. Világtalálkozóját a Benjamin Franklin Parkway sugárúton. Este 7 órakor a pápa köszönetet mond a szervezőbizottságnak, az önkénteseknek és az adományozóknak a philadelphiai nemzetközi repülőtéren. Háromnegyed 8-kor kerül sor a búcsúceremóniára, és este 8 órakor indul vissza Róma Ciampino repülőterére, ahová a tervek szerint szeptember 28-án, hétfőn délelőtt 10 órakor érkezik meg.

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria