Közzétették a „Pápai Akadémiák Díja” éves pályázati felhívását: Keresztény humanizmus a művészetben

Külhoni – 2016. március 15., kedd | 15:02

Közzétették a „Pápai Akadémiák Díja” éves pályázati felhívását. Az idei díjat a Pantheon Virtuózainak Szépművészeti és Irodalmi Jeles Pápai Akadémiája hirdette meg, a tíz, más-más területen működő pápai akadémia közötti rotációnak megfelelően.

Ennek megfelelően a 2016-os díjat irodalmi és szépművészeti kategóriában ítélik majd oda egy fiatal művésznek, illetve intézménynek, a keresztény humanizmus és annak művészi kifejezése terén kifejtett jelentős munkássága elismeréseként.

Pályázhatnak:

· 25–39 év közötti fiatalok az irodalom, a költészet, a zene különböző területeiről;
· 20 évnél fiatalabb intézmények, melyek az irodalom, a költészet, a zene területén fejtenek ki képzési-nevelési tevékenységet.

A pályázatnak tartalmaznia kell (célszerűen olasz nyelven):

· Egyéni pályázók esetében: pályázati levél a művészi szakmai pályafutás összefoglalásával, életrajz, publikációk, kották, zenei felvételek;
· Intézmények esetében: alapszabály másolata, az elmúlt egy évtizedben kifejtett szakmai tevékenység dokumentációja.

A pályázatot 2016. május 14-én délután 14:00 óráig lehet eljuttatni a Pápai Akadémia címére: Via della Conciliazione 5, 00120 Città del Vaticano.

A pályázatokat az akadémia tagjai bírálják el, akik a díjra jelöltek listáját a Pápai Akadémiák Koordinációs Tanácsa elé terjesztik, majd a végleges döntést a Szentatya hozza meg.

A Pápai Akadémiák Díja 20 000 (húszezer) euróval jár, amit azonban megosztva is odaítélhetnek.

A Pantheon Virtuózainak Akadémiája a Szentszék szépművészeti és irodalmi akadémiájaként a 16. század óta működik. Minden idők legnevesebb, Rómában alkotó művészeit tömörítette, akik a 17. századtól kezdve a Pantheon oszlopcsarnokában tartottak időszaki kiállításokat (innét az olasz elnevezése). Célja a keresztény irodalom és az egyházművészet tanulmányozása és előmozdítása, a művészek lelki képzése. Tagjai világhírű építészek, filmrendezők, képzőművészek, festők, szobrászok, zenészek, költők és írók. A pápa nevezi ki őket, létszámuk legfeljebb 50 fő lehet, és 80. életévük betöltésével „emeritus akadémikussá” válnak. Rajtuk kívül létezik a „tiszteletbeli akadémikusok” kategóriája is, amelynek haláláig tagja volt a jeles magyar festő, Hajnal János is. A Pápai Akadémiák a Kultúra Pápai Tanácsa felügyelete alatt működnek.

A 2016-os Pápai Akadémiák Díja pályázati felhívása elérhető olasz és angol nyelven

Forrás: Magyarország Vatikáni Nagykövetségének blogja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria