A nyelvtudós papra, Kresznerics Ferencre emlékeztek Celldömölkön

Kultúra – 2016. október 17., hétfő | 11:42

Kresznerics Ferenc (1766–1832) a Szombathelyi Egyházmegye papja, Celldömölk lelkipásztora, a magyar nyelvtudomány kiváló művelője volt. Kiállítással és konferenciával idézték fel alakját október 14–15-én a Vas megyei városban.


A rendkívül tehetséges pap 1766-ban látta meg a napvilágot a Vas megyei Iváncon. Szily János, Szombathely első püspöke szentelte pappá 1790-ben. Egyházi szolgálatát Nádasdon, Salomváron, Iváncon, Zalaegerszegen és közel két évtizedig Celldömölk-Alsóságon látta el.

Kresznerics Ferenc elsősorban Isten szolgájaként tekintett magára, de a hitéleti tevékenység mellett kiemelkedő nyelvészeti munkát is végzett – mondta a Szombathelyi Egyházmegye honlapjának Koltai Jenő, a Kemenesaljai Esperesi Kerület esperese, Celldömölk-Alsóság plébánosa, aki Kresznerics hatodik utóda a plébánosi székben.

A tudós pap kiemelkedő jelentőségű műve – a mintegy 80 ezer szót tartalmazó – A magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal, amely a szótövek alapján csoportosítja a kifejezéseket. A kiemelt szótő után összegyűjti a képzéssel és összetétellel létrehozott szavakat, közli a tájnyelvi vagy nyelvtörténeti alakváltozatokat, továbbá a kifejezéshez tartozó szólásokat, közmondásokat is. A szótár első kötete 1831-ben, a második 1832-ben jelent meg. Kresznerics Ferenc nyelvtudományi munkássága mellett a Szily János által alapított líceum tanáraként oktatta a diákokat.


A Kemenesaljai Művelődési Központ aulájában kiállítás is nyílt, amely a tudós pap életét, munkásságát mutatja be, illetve válogatást nyújt verseiből, leveleiből.

Október 15-én emlékkonferenciát rendeztek az egykori celldömölki plébános tiszteletére, melyen az előadók részletesen ismertették egyházi, nyelvészeti, irodalmi munkásságát.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria