Ferenc pápa szentmiséje a virágba borult Szent Péter téren

Ferenc pápa – 2014. április 20., vasárnap | 17:05

Húsvétvasárnap a pápa a szokásnak megfelelően egyedül mutatta be a szentmisét, amelyen nem mondott homíliát – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


Az idei szertartás különlegessége volt, hogy a bizánci szertartás csodálatos énekei, a sztichirák is felhangzottak, mivel a latinok és a keleti egyházak idén egy időpontban ünneplik a Feltámadást.

Az alkalomra a Szent Péter-bazilika lépcsősora és a tér csodálatos virágköntösbe öltözött: 12 ezer piros, sárga, narancssárga, rózsaszínű és lila tulipánt, 2500 illatos jácintot, törpefákat és bokrokat, azáleákat, rododendronokat helyeztek el holland virágkertészek művészien. 8000 sárga nárcisz vette körbe az oltárt, hogy még ünnepélyesebbé tegye a keresztények legnagyobb örömünnepét, amely Krisztus Feltámadását hirdeti.



Az egész téren és környékén a tavaszi színek között dominált a fehér és a sárga, emlékeztetve a vatikáni színekre. A holland virágművészet jelenléte a Szent Péter téren immár hagyománnyá vált: első alkalommal 1985-ben, II. János Pál beleegyezésével díszítették fel a kereszténység központját képező történelmi teret.


Az idei Húsvéton a ragyogó napsütésben a Szent Péter teret és környékét megtöltő több tízezer zarándok között több magyar csoport is volt: Szécsényről, a Páter Bárkányi János Katolikus Iskolából 69 tanár és növendék érkezett, magasra tartva a magyar zászlót.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria