Kubában készülnek Ferenc pápa látogatására

Kitekintő – 2015. július 2., csütörtök | 10:52

Ferenc pápa „az Irgalmasság misszionáriusaként” utazik majd Kubába – írják a kubai főpásztorok a pápai út kapcsán közzétett levélben. Imavirrasztást és böjti napokat hirdettek a felkészülés segítésére. A Vatikáni Rádió tudósítása.

A kubai helyi egyház örömének ad hangot Ferenc pápa szeptember 19–22. közötti apostoli útja közeledtével. Történelmi pillanatban történik a látogatás, melyet az a remény kísér, hogy véget ér az Egyesült Államokkal évtizedek óta tartó feszültség. A kubai főpásztorok levelet tettek közzé a pápai út kapcsán, amelyben kiemelik a kiengesztelődés és a népek közötti béke üzenetét, amelyet az egyház egyetemes pásztora indított el. „Ferenc lesz a harmadik pápa, aki az utóbbi tizenhét évben ellátogat hozzánk” – írják a püspökök. Emlékeztetnek, hogy „Kuba és Brazília az egyedüli országok a világon, amelyek azzal büszkélkedhetnek, hogy három pápa tett látogatást lakóiknál.”

1998-ban Szent II. János Pált – az első pápát, aki az „állandó forradalom” országába látogatott – a szigeten „az Igazság és a Remény hírnökeként” fogadták. XVI. Benedek 2012-ben „a Szeretet zarándokaként” érkezett a Karib-térségbeli országba. Ferenc pápa „az Irgalmasság misszionáriusaként” utazik majd Kubába.

„A világon és Kubában is mindenkinek szüksége van az irgalmasságra” – fogalmaznak a helyi főpásztorok. Arra hívnak minden közösséget a szigeten, hogy lélekben készüljenek fel a pápa látogatására. Július, augusztus és szeptember első péntekét böjt- és imanapnak jelölik ki, amelyen az irgalmasságért fohászkodnak. Szeptember 17. és 18. éjjelére, a pápa érkezésének vigíliájára imavirrasztást hirdetnek azzal a céllal, hogy Isten segítségét kérjék a kubaiak szívének előkészítésére, hogy meghallgassák és befogadják a remény és az együttérzés üzenetét, amelyet Ferenc pápa hoz el számukra.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria