Külhoni magyarok zarándoklata Máriapócsra

Hazai – 2014. október 1., szerda | 14:12

Szeptember 27-én tartották Máriapócson a kassai exarchátus magyar nyelvű görögkatolikus esperesi kerülete híveinek hagyományos, több évtizedes múltú búcsúját. Szeptember 28-án a Romániában élő magyarok zarándoklata érkezett a görögkatolikus kegyhelyre – adta hírül a Hajdúdorogi Egyházmegye.

A felvidékiek búcsújára idén is több mint húsz autóbusznyi zarándok érkezett. Idén a zarándokcsoport tagja volt a 102 éves Tamás Ilonka. Személyében az Emberi Méltóság Tanácsának közreműködésével fogadták a felvidéki magyarság emblematikus képviselőjét. A Felvidéken élő tanítónő ugyanis akkor veszítette el a szlovák állampolgárságát, amikor 2010-ben felvette a magyart. Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke köszöntötte őt, és egy „Isten áldd meg a magyart!” feliratú arany plakettet adott át neki.

 

A felvidékiek zarándoklata nemcsak a máriapócsi zarándoklat napjából állt: odahaza a parókiákon elkezdik a kilenced imádkozását a pócsi Szűzanyához. Az ima a kilencedik napon a könnyező ikon másolata előtt fejeződik be a Szent Liturgia végén.

Szeptember 28-án, vasárnap a Romániában élő magyarok zarándokoltak a kegyhelyre. A Szent Liturgián Jaczkó Dániel álmosdi parókus szólt a zarándokokhoz, középpontba állítva a hűség követelményét. „Nagy öröm számunkra, hogy Máriapócs olyan hely, ahol eltűnnek a határok, és öröm, hogy a külhonban élő magyarok is ragaszkodnak a pócsi Istenszülőhöz” – fogalmazott Májer Zsuzsanna, a kegyhely fenntartói nevében.

Fotó: Balázs Mihály

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria