Láthatóvá tenni a láthatatlant – Maria de Faykod kiállítása Székesfehérváron

Kultúra – 2016. október 25., kedd | 11:00

Október 21-től a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház ad otthont a Franciaországban élő magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod világhírű alkotását, a „Lourdes-i keresztutat” bemutató művészi képeknek, melyeket az alkotó maga készített.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló fotókiállítást Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke nyitotta meg. A megnyitón köszöntőt mondott Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke és Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója.

Maria de Faykod legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban felavatott Lourdes-i keresztút, melyet egy hittel telített élet belső útjai inspiráltak. Az egyedülálló műalkotás tizenhét monumentális szoborból áll, melynek megalkotására öt évet szentelt a művésznő. Több mint száztonnányi carrarai márványt munkált meg, hogy az anyagot átlényegítve kifaraghassa belőle Krisztus szenvedésének és feltámadásának misztériumát. Szobrai a spirituális tisztaságot közvetítik, mélyen megérintik az emberek lelkét, megerősítik hitükben őket, visszaadják reményüket. A fények és a különböző szögekből készült felvételek segítségével Maria de Faykod feltárja a mű összetett tartalmát: a láthatatlan válik láthatóvá. A képek, akár a szobrok, megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, „látni” tanítják.

Béres Klára, az Alapítvány elnöke így fogalmazott: „Maria de Faykod szobrai hatalmas hatást gyakorolnak az emberekre. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú megérinti Jézus kezét Maria de Faykod keresztútjának egyik stációjánál. Láttam a fiú kőujjakra fonódó ujjait, némán imát rebegő ajkait, láttam átszellemült arcát, és pontosan tudtam: a fiú nem a hideg, élettelen márványt érinti, hanem a köztünk élő Megváltót. Megtiszteltetés volt számomra, hogy megismerkedhettem e rendkívüli hatást kiváltó mű alkotójával. Nagyon boldog vagyok, hogy a Lourdes-i keresztutat bemutathatjuk Magyarország több városában, és most eljuthatott Székesfehérvárra is. ”

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló fotókiállítás november 19-ig látogatható a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Forrás: Béres Alapítvány

Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye; Béres Alapítvány

Videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria