Latin-amerikai püspökök kolumbiai készülete a római ifjúsági szinódusra

Kitekintő – 2018. augusztus 14., kedd | 16:11

Dél-amerikai püspökök egy csoportja augusztus 6-tól 10-ig Kolumbiában tanácskozott, hogy megvitassa az októberi ifjúságról szóló püspöki szinódus legfőbb pontjait.

Augusztus 6-tól 10-ig a kolumbiai Bogotában tanácskoztak a latin-amerikai püspökök és velük együtt mintegy negyven fiatal. Megbeszéléseik során a fiatalok sajátosan Dél-Amerikára jellemző kérdéseit tárgyalták meg. Együtt tekintették át azokat a problémákat, melyeket a felkészülés során az egyes országokban fogalmaztak meg, és most közösen próbálták azokat elmélyíteni, illetve megoldást keresni a felvetett kérdésekre.

A chilei egyház honlapján közzétették a megbeszélések foglalatát, melyben elmondják, hogy nagyon termékeny volt a fiatalokkal folytatott közös tanácskozás, melynek révén a püspökök jobban megértették a fiatalok mai gondjait.

Az októberi római „ifjúságszinódusra” huszonöt latin-amerikai püspök utazik majd. A fiatalok közül Ricardo Nadales elmondta, hogy a püspökök főként a hit átadása és a kilépő Egyház kihívásaival szembesültek, továbbá a sajátosan helyi problémákkal, mint az erőszak, a kábítószer, az alkohol, a prostitúció és a migráció. Ezek a kérdések az érzelemi fogékonyság, a szeretet és a lelki kísérés témaköreit vetik fel, amelyekkel mélységben kell foglalkozni.

Értékes, kegyelmi idő volt ez, melynek során megoszthattuk egymással a véleményünket a többi püspökkel az egyes országokban kidolgozott javaslatok alapján – nyilatkozta Moisés Atisha, San Marcos de Arica püspöke, aki egyben a chilei püspöki konferencia ifjúsági bizottságának az elnöke. – Átvizsgáltuk többek között a fiatalokat érintő olyan kérdéseket, mint a hit átadása és a hivatások megkülönböztetése. Ez utóbbi kapcsán sokszor olyan nehézségekkel találkoztak, mint a helyes életcélok megkülönböztetése.

Dél-Amerikában az Egyház az utóbbi 15–20 évben jelentős változáson ment keresztül, jelenléte a társadalomban mind kevésbé hatékony, ugyanakkor erősen kötődik a struktúrákhoz, míg a Jézussal való találkozás ereje vesztett a lendületéből. Másfelől erőt ad az a közös vágy, hogy helyet adjunk az életünkben a Szentlélek ösztönzéseinek, hogy együtt és közösen tekintsünk előre. Vegyük észre az egyházi közösségek rendeltetését, tanuljunk meg hallgatni, és adjunk teret a fiatalok számára, hogy jobban kibontakozhassanak – mondta Moisés Atisha püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria