Laudato si’ – párbeszédben a főpásztor és a politikus

Nézőpont – 2015. szeptember 23., szerda | 22:01

Az Ökopolisz Alapítvány sorozata keretében Beer Miklós váci megyéspüspök és Ikotity István országgyűlési képviselő (LMP) Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájáról beszélgettek szeptember 23-án Budapesten, a MagNet Közösségi Házban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szervezők A világmindenség egy tű hegyén egyensúlyoz mottóval hirdették meg a párbeszédet. A jelentős számú érdeklődőt vonzó beszélgetés résztvevői Gégény István, a SzemLélek blog írója kérdései alapján vették górcső alá Ferenc pápának a teremtett világ védelmében írt enciklikáját.

A Beer Miklós személyében a főpásztort, Ikotity István személyében pedig a politikust egy asztalhoz ültető beszélgetés a dokumentum felépítését követte.

Beer Miklós püspök a helyzetfelmérésből indult ki –„az utolsó órában élünk” figyelmeztetésből, a pusztulás naponta sorolt jelenségeiből –, és azt hangsúlyozta, hogy átfogó ökológiai szemléletre van szükségünk. Rámutatott annak fontosságára, hogy az egyház a megszokott kereteken kívül is hallassa a hangját, vállalva a vitát, meghallgatva a másképp gondolkodókat. Idézte Ferenc pápát, aki az enciklikában új párbeszédre hív, megszólítja mind a politikusokat, mind a tudósokat.

Ikotity István az ember szerepére kérdezett rá ebben a folyamatban, és Ferenc pápához kapcsolódva személyes felelősségünkre figyelmeztetett.

A felelősségvállalás nem egyenlő az önkorlátozással, hanem válasz a bibliai felszólításra: a teremtett világ őrzésére és gondozására. Világunk fő jellemzője az egymásra utaltság, alapvető feladatunk, hogy erkölcsi horizontunk bővítésével szemléljük saját szerepvállalásunkat – mutatott rá az országgyűlési képviselő.

A beszélgetés hangsúlyosan foglalkozott jelen helyzetünk ismertetésével. A résztvevők kitértek többek között a rövidlátás, az embereket kiküszöbölő gépesítés, a fogyasztási javakat, vagyis az eszközöket célként kezelő szemlélet jelenségeire. Több példa alapján rámutattak arra, hogy az ember óriási károkat okoz azzal, hogy mindent meg akar oldani, és életkörülményei egyre rosszabbá válnak ezekkel a megoldásokkal. Megállapították azt is, hogy a helyzetelemzés elsősorban azért fontos, hogy jobban tudatára ébredjünk a problémáknak. A szembenézést követően pedig a feladatokra irányították a figyelmet.

Isten ránk bízta a folyamatok visszafordítását – mondta a váci püspök, és hozzátette, hogy el tudunk indítani folyamatokat, nem szabad várnunk csodálatos állami intézkedésekre, hanem saját hatáskörünkben kell kezdeményeznünk.

A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a megoldás felé az emberek tudatosabbá válásával indulhatunk el.

A felelősség és a szolidaritás a két kulcsszó, melynek meg kell jelenni a társadalmi diskurzusban. Önfegyelmezésre van szükség, hogy a másiknak is jusson – hangsúlyozta Beer Miklós.

A főpásztor szerint az hozhat változást, ha a természet szépségére való rácsodálkozásból eljutunk az „örök szeretettel ajándékozott”, teremtett világ szeretetére.

Ikotity István üdvözölte, hogy az egyházban egyre nagyobb figyelmet kap a teremtésteológia, reménykeltőnek nevezte, hogy a világ milyen nagy érdeklődéssel fordult Ferenc pápa enciklikája felé, és hangsúlyozta a párbeszéd elindulásának jelentőségét, amit maga az enciklika is első, fontos lépésként határoz meg.

„A megtérést magadon kezdd!” – fogalmazta meg a váci püspök, és egyházmegyéje életéből mutatott be jó gyakorlatokat.

A Váci Egyházmegye – területén az elöregedő, elszegényedő nógrádi falvakkal – elkötelezett a vidékfejlesztés terén. Irodát hoztak létre a vidékfejlesztési tevékenység koordinálására; támogatják a családi gazdaságokat; szociális szövetkezeteket, helyi piacokat hoznak létre. Tagjai a 40km.hu és az Önellátó falvak mozgalmaknak.

Beer Miklós püspök a beszélgetés végén a következő üzenetet intézte a családokhoz: „Mindenkinek nem tudunk segíteni, de egy családnak igen.”

A Laudato si’ kezdetű enciklikáról bővebben tematikus szócikkünkre klikkelve olvashatnak.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria