Lectio divina podcastet indítottak az ausztrál szaléziak

Megszentelt élet – 2018. február 26., hétfő | 9:05

Az Ausztráliai és Csendes-óceáni Szalézi Tartomány médiaközpontja új podcastsorozatot indított, melynek segítségével a neves bibliatudós, Francis J. Moloney Szentírás-magyarázatait teszik közzé.

Az ausztrál szaléziak kezdeményezésére indított Audio Divina egy olyan podcast (internetről letölthető audioműsor-sorozat), amelyet a lectio divina hagyománya inspirált; a világhírű bibliatudós, a szalézi Francis J. Moloney tudományos igényű értelmezéseit kínálja. A tartalmat minden szerdán frissítik a következő vasárnapi evangéliummal kapcsolatos gondolatokkal.

A lectio divina gyakorlata a Szentírás olvasását, az arról való elmélkedést és imát jelenti, célja az Istennel való közösség elősegítése és az Isten igéjéről való tudás növelése. Nem úgy foglalkozik a Szentírással mint tanulmányozásra váró szövegekkel, hanem mint élő szavakkal. Hagyományosan négy lépésből áll: olvasni, elmélkedni, imádkozni, szemlélődni. Először olvassuk el a Szentírás egy részét, majd értelmezzük a jelentését, ezt követi az imádság és a szemlélődés Isten igéjéről.

Természetesen minden megszentelt személy már jól ismeri a lectio divina jelentését és annak értékét a saját spirituális növekedése szempontjából, de vajon hány fiatal, illetve laikus ismeri és gyakorolja?

Ezért az ausztrál szaléziak úgy döntöttek, hogy megosztják a lectio divinát egy olyan médiumon keresztül, amely könnyen hozzáférhető a digitális világban élők számára.

Szándékuk szerint a podcast minden vasárnapi olvasmányt tartalmaz majd a liturgikus naptár A, B és C éveire lebontva, és fantasztikus erőforrást kínál azoknak, akik tanulnak, vagy akik egyszerűen éhezik az Isten igéjének hallgatásából és megértéséből származó ajándékot.

Francis Moloney évtizedek óta foglalkozik evangéliumi szövegekkel; bibliatudományt oktatott több helyen Ausztráliában, Európában, Izraelben, Délkelet-Ázsiában és az Egyesült Államokban. Számos tudományos, valamint népszerű könyv szerzője.

Kulcsfontosságú szempont, hogy a kezdeményezés tökéletesen illeszkedik a digitális média szelleméhez: a megosztás, a kölcsönös együttműködés és a felhasználók közvetlen bevonása jellemzi.

A podcast meghallgatható az ausztrál szaléziak weboldaláról, vagy az iTunes és a Spotify digitális zenei szolgáltatások segítségével.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu; InfoAns.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria