Leégett Kína egyik legrégibb katedrálisa

Kitekintő – 2014. július 29., kedd | 11:58

Tűz martaléka lett Kína egyik legrégibb, gótikus és román stílusban épült katedrálisa a kelet-kínai Ningpo városában. Csak főépületének váza maradt épen – tudósít a kínai média hétfői híre alapján az MTI.

A lángok egyelőre ismeretlen okok miatt csaptak fel, nem sokkal hajnali egy óra előtt. Ötven tűzoltó két órán át küzdött velük. A helyszíni riportokban megszólaló tűzoltók maguk is szomorúan számoltak be arról, hogy a különösen szép belső terű, kőből épült templom teljesen kiégett. Személyi sérülés nem történt. A gótikus harangtoronyban és a kisegítő épületekben nem esett kár. Egy, az épületben tartózkodó alkalmazott azt mondta, hogy a tűz az oltár környékéről indult és terjedt tovább. Az okokat vizsgálják.

A Csiangpej római katolikus székesegyház Csöcsiang tartomány Ningpo városának nevezetessége és szimbóluma. 1872-ben épült. Építtetője egy francia püspök volt, akit portugál misszionáriusok támogattak.

Ningpo kikötőjébe az első ópiumháborút lezáró 1842-es Nankingi Egyezmény után sok nyugati hajó futott be, velük jó néhány misszionárius is érkezett. A város ma is arról nevezetes, hogy itt van az ország egyik legnagyobb keresztény közössége. Egy 2005-ös felmérés szerint az egyházmegyében 25 ezer katolikus hívő él.

A városközpontban található templom rendkívül népszerű volt, nemcsak a hívők körében: a turisták által is az egyik legtöbbet fényképezett épület. Történelmi és építészeti értéke miatt állami védettséget élvezett.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria