Ezernyolc éve alapították a Pécsi Egyházmegyét

Hazai – 2017. augusztus 24., csütörtök | 19:15

1009. augusztus 23-án alapította Szent István király a Pécsi Egyházmegyét. Az idei évfordulón különleges programok várták a székesegyház látogatóit. A napot püspöki szentmise és a Magtár Kávézó és Étterem megáldása zárta.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Augusztus 23-án tematikus idegenvezetést szerveztek a pécsi székesegyház látogatóinak, 1000 éves egyházmegye – első püspökeink nyomában címmel.

Előadásában Bodnár Boglárka muzeológus a pécsi főtemplomban látható Szent István- és Szent Mór-ábrázolásokról, valamint az egyházmegye alapításának koráról beszélt; összefüggésekre világított rá az alapító okirat szövegének, az alapítás fontosságának és a bazilika Székely Bertalan-festményeinek bemutatásával. Elmondta: a képek olyan, első pillantásra kevéssé feltűnő részleteket rejtenek, amelyek újabb és újabb jelentést hordoznak.

Az esti ünnepi szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be a jelen lévő papság koncelebrálásával.

A főpásztor örömtelinek és jelentősnek nevezte az egyházmegye alapítását, mert így a területen élők számára elérhető lett a vallásban megalapozott kegyelem. Az egyházmegye létrehozását az Egyház alapításához hasonlította: Miután ettek, Jézus megkérdezte Simon Pétertől: „Simon, János fia, jobban szeretsz engem, mint ezek?” „Igen, Uram – felelte –, tudod, hogy szeretlek.” Erre így szólt hozzá: „Legeltesd bárányaimat!” (Jn 21,15).

Ez a rövid párbeszéd az, amelyre Jézus az Egyházat, annak egyetemességét és megújulását alapozza – hangsúlyozta a pécsi megyéspüspök. Hozzátette: ez a kérdés mindennap megjelenik a mi életünkben is. A Pécsi Egyházmegye jelmondata: „Reményt és jövőt adok nektek” (Jer 29,11) napjaink párbeszédében ad kapaszkodót a híveknek. A radikális igenek és nemek kimondására van szükség – hangsúlyozta Udvardy György püspök.

A szentmise záróáldása után a főpásztor megáldotta a Magtár Kávézót és Éttermet. Beszédében kiemelte: a létesítmények célja, hogy a látogatók elégedetten távozzanak, ehhez pedig a lélek táplálása mellett a test táplálása is szükséges.

Az eseményen Páva Zsolt pécsi polgármester, Horváth Zoltán Baranya megyei kormánymegbízott és Lovász István, a város jegyzője is részt vett.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria