Legyen bátorságunk változtatni! – Tizedszer zarándokoltak Máriagyűdre a Pécsi Egyházmegye hívei

Hazai – 2018. május 15., kedd | 19:58

Május 12-én, szombaton reggel az imádságot követően mintegy ezerháromszázan vágtak neki gyalog a 25 kilométeres távnak Pécs és Máriagyűd között. A menetet idén is Udvardy György pécsi megyéspüspök vezette. A Pécsi Egyházmegye zarándoklatát immár tizedik alkalommal szervezték meg.

Együtt zarándokoltak Baranya és Tolna megye világi elöljárói, számos plébániai közösség tagjai, az egyházmegye köznevelési intézményeinek pedagógusai és tanulói, a Hittudományi Főiskola tanárai és hallgatói, valamint az egyházmegyei Katolikus Karitász tagjai; közösen imádkozva, énekelve, vagy épp elcsendesülve érkeztek a máriagyűdi kegyhelyre.

Az út során két helyen, Szalántán és a Tenkes Csárdánál tartottak pihenőt a gyalogosok, akik mellett több mint ötven biciklis és sok buszos zarándok is érkezett a kegyhelyre.

A magyar, horvát és német nyelven bemutatott ünnepi szentmisét a jelen lévő papság koncelebrálásával Udvardy György mutatta be a szabadtéri oltárnál. A megyéspüspök megköszönte a híveknek a kitartó részvételt, és háláját fejezte ki Mayer Mihály püspöknek, aki 2009-ben, a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulóján elindította a máriagyűdi gyalogos zarándoklatot.

A pécsi főpásztor homíliájában arra emlékeztette a híveket, hogy húsvét ünnepében elemi erővel van jelen az újjászületés: átéltük az elmúlt hetekben, hogy a keresztségben valami tökéletesen új kezdődött, és arra használtuk az ünnepet követő időszakot, hogy megértsük, mit jelent kereszténynek lenni, hogyan kell így élni, mit jelent ez az életmód.

A keresztségben elnyert új identitásunkból, ebből az újjászületésből fakad azután az életünkben minden más: ez határozza meg, mi az, aminek van értelme és mi az, ami felesleges. Ha pedig kétely merül fel bennünk, lehet-e így élni, Máriára tekintve megerősödünk abban, hogy lehet – hangsúlyozta Udvardy György.

„Az újjászületés vágya szabaddá tesz bennünket. Kitágítja lehetőségeinket, már nem csak az emberi korlátaink szerint gondolkodunk: ha csak emberi módon gondolkodom, akkor nem vagyok szabad. Isten szabadságra hív bennünket. Szabadságra a kapcsolatainkban, a munkában, szolgálatban” – folytatta a püspök, majd arra világított rá, hogy az újjászületés nem önmagunk erejéből, saját megfontolásunkból történik, hanem „vízből és Lélekből”, egymást segítve, akárcsak a zarándoklaton: amikor valaki elgyengül, akkor mellé szegődünk az úton, javainkat megosztjuk a szükséget szenvedőkkel.

„Legyen bátorságunk változtatni! És nem a változtatás miatt, hanem az újjászületés miatt” – biztatott gondolatait zárva a főpásztor.

A zarándoklaton készült képek megtekinthetők ITT.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria