Lehet-e misszionárius egy gyerek?

Kitekintő – 2014. február 1., szombat | 11:02

A válasz: igen. A videón látható gyerekekhez hasonlóan szerte a világon több ezer gyermek tartozik a Szent Gyermekség Missziós Műve mozgalomhoz, amely a gyerekek közti világméretű szolidaritást kívánja előmozdítani.

Baptistine Ralamboarison, a Pápai Missziós Művekhez tartozó Szent Gyermekség Missziós Műve titkára úgy nyilatkozott: „A kezdetekkor leginkább maguknak a résztvevő gyerekeknek tett jót a mozgalomban való tevékenység. Napjainkban – hála mozgalomnak – fontos szerepet játszanak a gyerekek. Az egyház mindenkié: a gyerekeké, a tizenéveseké és a felnőtteké is.”

A Szent Gyermekség Missziós Művét Charles de Forbin-Janson francia püspök alapította 1843-ban, mivel hitt abban, hogy a gyerekek is hallathatják hangjukat az egyházban és sokat tehetnek misszionáriusokként.

„Hogyan lehet egy gyermek misszionárius? Az alapító szerint az Üdvözlégy Mária napi imádkozása a missziókért és havonta egy kisebb összeg adományozása elég. Ezt kérte a gyerekektől, ily módon segíthetnek másokon. Ez a Szent Gyermekség Missziós Műve elnevezésű mozgalom lényege” – mondta Baptistine Ralamboarison.

A Pápai Missziós Művek alapítványai a gyerekek által adományozott pénzből fedezik a szükséget szenvedő gyerekeket segítő projekteket világszerte.

Baptistine Ralamboarison rámutatott: „A gyerekek nagyon nagylelkűek. Nem dolgoznak, mint a felnőttek, mégis bőkezűbbek. Amíg a felnőttek mindig azt számítgatják, mennyi kiadásuk van, addig a gyerekek, ha érzik, milyen hasznos az egy euró is, melyet az alapítványnak adtak – felhasználják azt például egy plébánia kitakarítására –, még nagylelkűbbeké válnak.” 

Ez a nagylelkűség és bőkezűség több mint 3000 különböző projektet támogatott 2013-ban: a szociális és oktatási területen egyaránt sokféle kezdeményezés született a gyerekek jóvoltából az egész világon.

A Pápai Missziós Művek magánkezdeményezésből született egyesületek a missziók támogatására. Bővebben: www.papaimisszio.hu

Rome Reports/Magyar Kurír