Lengyel imalánc Ferenc pápa megválasztásának ötödik évfordulóján

Ferenc pápa – 2018. március 12., hétfő | 16:02

Imára hívta a híveket a Lengyel Katolikus Egyház március 11-i, vasárnapi kezdettel Ferenc pápa megválasztásának ötödik évfordulója alkalmából. Az imalánc neve „Egy mindenkiért, mindenki egyért”. A kezdeményezés az évforduló alkalmából válasz Ferenc pápa rendszeres imafelhívásaira.

„Bátorítalak benneteket, hogy kapcsolódjatok az imaláncba, mely összeköt immár püspököket, papokat, megszentelt életűeket és laikus hívőket” – buzdít üzenetében Stanisław Gądecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke.

Az imalánc a Lednica ifjúsági mozgalom kezdeményezése, akik évente tartanak összejöveteleket Lednicában, a Gnieznoi-tó mellett. A március 11-én kezdődött eseményhez eddig több mint 25 szervezett csoport, klerikusok és magánszemélyek is csatlakoztak.

Az imalánc elindítója Rafał Orzechowski, a Lednica ifjúsági mozgalom egyik tagja, aki 2017-ben az ifjúsági világtalálkozón megismerkedett Ferenc pápával. Mikor a lengyelek az ifjúsági világtalálkozó keresztjét 2016-ban átadták a panamai 2019-es találkozó szervezőinek, a Szentatya ezt mondta nekik: „Én imádkozom értetek, ti is imádkozzatok értem.” „Ez az ígéret kötelez” – mondja Orzechowski.

Az „Egy mindenkiért, mindenki egyért” kezdeményezést támogatandó Gądecki érsek elmondta: „Ez egy csodálatos kezdeményezés, mely rengeteg imaformát foglalhat magában, beleértve az isteni irgalmasság rózsafüzérét, amelyek így a Szentatya szolgálatát és személyét körülfogják.” Hozzátette, hogy ennek nem kell a vasárnapra korlátozódnia, a résztvevők bármikor imádkozhatnak a pápáért.

Több lengyel város is részt vesz az akcióban, többek között Varsó, Krakkó, Gniezno és Poznań. A szervezők azt mondták, a résztvevők bárhol imádkozhatnak – templomban, iskolában, parkban… „A lényeg, hogy szeretett pápánkat körülvegyük az imáinkkal.”

Március 13-án, Ferenc pápa megválasztásának évfordulóján a lengyel katolikus püspöki konferencia tagjai együtt mutatnak be szentmisét a pápáért az Isteni Irgalmasság-templomban, Varsóban. A főcelebráns az apostoli nuncius, Salvatore Pennacchio érsek lesz. A liturgiát a TVP INFO élőben közvetíti.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria