Leonardo da Vinci hangszere is megszólal a székesfehérvári nyáresti templomi koncertsorozaton

Kultúra – 2016. június 29., szerda | 16:03

A Leonardo da Vinci ötlete nyomán készült egyedülálló hangszer, a viola organista is megszólal a Székesfehérvár nyáresti templomi koncertsorozatán, a Harmonia Albensisen.

Az idén tizennegyedik alkalommal megszervezett székesfehérvári komolyzenei programsorozat június 30-án, csütörtökön veszi kezdetét, ekkor a Da Vinci hangja című nyitóelőadáson Sławomir Zubrzyczki lengyel zongoraművész, zeneszerző és hangszerkészítő a Szent István-székesegyházban szólaltatja meg a Leonardo da Vinci ötlete nyomán készült billentyűs-vonós hangszert.

Július 7-én a Szent Imre-templomban a Nemzedékek párbeszéde című koncert várja a zenebarátokat. Karasszon Dezső orgonaművész két kiváló gordonkaművész gyermekével, Dénessel és Eszterrel együtt lép fel. Több száz évet átölelő, különleges műsorukhoz Mendelssohntól Bachon át a 20. századig válogattak zeneműveket. 

Július 14-én a megújult Szent István-székesegyházban a Donna Sante című esten lép fel Boross Csilla operaénekes az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, a Primavera Kórussal, az Alba Regia Vegyeskarral, a Vox Mirabilis Kamarakórussal és az Ars Musica Kórussal. A koncerten Medveczky Ádám vezényel.

Zárásként július 21-én A zene lelke című koncert várja a közönséget a ciszterci templomban. Az esten az Anima Musicae Kamarazenekar szerepel, amely fiatal muzsikusokból áll, mentoruk, szakmai tanácsadójuk Rolla János, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője.

Leonardo da Vincitől származik a viola organista nevet viselő billentyűs és egyben vonós hangszer megalkotásának ötlete. Da Vinci megfigyelte a hangszeres zene fejlődésében zajló folyamatokat, s ez inspirálta az új instrumentum megtervezésében. Az volt a célja, hogy létrehozzon egy univerzális és talán még tökéletesebb hangszert, olyat, amely a violák (gambák vagy bracciók) hangzásbeli előnyeit a billentyűs hangszerek potenciáljával, a polifonikus játékmóddal tudja összekötni.

A székesfehérvári nyáresti templomi koncertsorozat részletes programja elérhető ITT.

Forrás: MTI

Fotó: Programturizmus.hu; Turizmus.Székesfehérvár.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria