Lépjünk bátran arra az útra, ami felülről meg van írva – Egyházmegyei Te Deum Máriagyűdön

Hazai – 2018. június 16., szombat | 19:10

Harmadik éve adnak hálát Máriagyűdön a Pécsi Egyházmegye iskoláinak tanulói és tanárai az elmúlt tanév sikereiért, örömeiért. Idén tíz iskola mintegy háromszáz diákja gyűlt össze június 14-én az egyházmegye kiemelt kegyhelyén.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Most már hagyományosnak mondható, hogy a tanév végén Máriagyűdre érkeznek a Pécsi Egyházmegye iskoláinak 7–10. évfolyamos tanulói. Ebben az évben június 14-én szervezték meg az egyházmegyei Te Deumot. A hálaadó nap elején Tóth László közoktatási főmunkatárs, majd Udvardy György pécsi megyéspüspök köszöntötte a gyerekeket és pedagógus kísérőiket.

A résztvevők közös imában kérték Isten kegyelmét a pappá szentelésének évfordulóját ünneplő főpásztor munkájára, majd a program idén is az iskolák szórakoztató bemutatkozásával folytatódott. A gyermekeket ezután háromfelé osztották a szervezők: az egyik csoport a kegytemplomban Máriagyűd történetéről hallott előadást Nagy Péter közoktatási munkatárstól, egy másik csapatnak Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs vezetett gondolatébresztő interaktív foglalkozást a zarándoklatról. A harmadik csoport pedig a közeli Siklós egyik tornacsarnokában vett részt egy sok mozgással járó csapatépítő foglalkozáson. A csoportok forgószínpadszerűen váltották egymást: minden diák  részt vehetett mindhárom foglalkozáson.

A lelkinap püspöki szentmisével zárult, melynek bevezetésében Udvardy György arra kérte a Te Deumon résztvevőket, gondolják végig, mi volt az az élmény az elmúlt tanévben, amiért a leginkább hálásak, valamint ki az a barátjuk és ki az a pedagógus, akiért hálát adnak Istennek.

A homíliában a megyéspüspök három gondolatot ajánlott a fiatalok figyelmébe. Mint mondta, Isten megadta nekünk a helyes életre vezető út irányjelzőit, a parancsolatokat. „Ezek nem nehezek, törekedjünk a megtartásukra” – biztatott a főpásztor. Majd arra buzdította a gyerekeket, hogy ne csupán valaminek a lezárásakor gondoljanak hálával a múlt eseményeire, történéseire. „Építsük be napjainkba a rendszeres hálaadó fohászokat, kezdjük már ma” – tanácsolta Udvardy György. Valamint kérte a diákokat, imádkozzanak a papi hivatásokért: „Ha valaki úgy érzi, vagány vállalás a papság, az jól érzi. Fiúk, merjétek meghallani, ha Isten már ilyen fiatalon, 12-13 évesen a papságra hív, és pár év múlva, az érettségit követően gyertek és jelentkezzetek a szemináriumba. Hiszen ezzel azt vállaljátok, hogy a környezetetekben élőkért dolgoztok, az örömhírt hirdetitek. Imádkozzunk azért, hogy minél többen merjék felismerni a papságra hívást.”

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria