Letették a Miskolc közelében fekvő Onga templomának alapkövét

Hazai – 2019. július 2., kedd | 11:28

Június 29-én, Péter és Pál apostol ünnepén helyezték el az új görögkatolikus templom alapkövét Ongán.

A templom alapkövének letételét történelmi pillanatnak nevezte Madzin Tibor, Onga – a Miskolctól alig tíz kilométerre fekvő öt-hatezer fős kisváros – polgármestere. „Kis pont vagyunk a világban, de a világ nagyon sok kis pontból épül fel és áll össze” – mondta ünnepi beszédében, megköszönve az Ongai Görögkatolikus Templomért Alapítvány kezdeményezését és összefogását, melynek nyomán az építkezés megvalósul. A közösség Szent László királyt választotta a leendő templom védőszentjének.

Beszéde végén a polgármester a szent közbenjárását kérte az előttük álló munkákhoz, végül köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ennek előmozdításához bármilyen formában hozzájárultak.

A templom alapkövét Orosz Atanáz püspök áldotta meg. „Szent Péter és Pál ünnepén világosan látjuk, mit jelent a kétezer éve lerakott és a szívünkben, közösségünkben is meglévő szikla – mondta a homíliában a püspök. – Jézus tanítása az a szikla, amely lehetővé teszi a maradandóságot ebben a folyton változó világban. Péter lett a megtestesítője a sziklaalapnak, és azóta is rá építve működik az Anyaszentegyház. Ebben az Egyházban élünk és hiszünk mi is. Jézus Krisztus tanítására, Péter apostol sziklaalapjára kezdjük mi is a templomépítést. Fennmaradásunk záloga az ehhez való ragaszkodás, az a fajta közösségépítés, amely szilárd alapokon nyugszik, és ezért maradandó, időt álló közösséget jelent.”

A főpásztor megköszönte az alapítványi kuratórium fáradozását, mellyel alulról jövő kezdeményezésként templomépítést terveztek. „Egyházunk hagyománya szerint is mindig az apostolutód döntése alapján kezdődhet, folytatódhat a templomépítés. Ma összeér ez az alulról és felülről jövő akarat. Reméljük, hogy sokak számára ez a templom a Gondviseléstől érkező védelmet fogja jelenteni. Hiszünk benne, ahogy kő kőre épül, az itt élő közösség tagjai is egyre szebben, egyre jobban kapcsolódnak majd egymáshoz, egymáshoz csiszolódnak, hogy egészen egybeillő épületet képezzenek, hiszen az Isten temploma ti vagytok” – idézett a korintusiakhoz írott első levélből Atanáz püspök.

Fedor Tibor, a Miniszterelnökség Egyházi Koordinációs és Kapcsolattartási Főosztályának vezetője az ünnepségen elmondta, hogy a helyi közösség összefogásához a magyar kormány is hozzájárul majd. Hozzátette, állami támogatással az utóbbi években százhúsz új templom épült, emellett háromezer templomot újítottak fel. „A kereszténység kultúrát és közösséget is épít”, amely nem csak a hívő közösség tagjai számára, hanem minden itt élő számára fontos.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria