Emlékezés, megbocsátás béke témában tartottak nemzetközi ifjúsági összejövetelt Lengyelországban

Kitekintő – 2017. augusztus 19., szombat | 20:44

„A megbocsátás és az irgalom gesztusai nem választható lehetőség az Egyház számára, hanem önazonosságának alkotó része, ennélfogva kötelező” – mondta Wojciech Polak bíboros érsek, lengyel prímás augusztus 16-án, a Maximilian Kolbe alapítvány által szervezett nemzetközi találkozó végén Auschwitzban.

Az augusztus 11. és 16. között zajló összejövetel a német és lengyel püspöki konferenciák támogatásával jött létre: Európa és az Egyesült Államok fiataljai azon a helyen találkoztak, amely a legdrámaibb módon jeleníti meg a huszadik század borzalmait. A résztvevők az emlékezés, a megbocsátás és a béke témáiról elmélkedtek.

A találkozó végén elhangzott beszédében a lengyel prímás felhívta a fiatalok figyelmét arra a feladatra, melyet a lengyel–német, a lengyel–orosz és lengyel–ukrán kapcsolatok jelentenek, és „amelyekhez nagy türelem szükséges, főként a nehézségek nehéz pillanataiban”.

Ludwig Schick bambergi érsek, a német püspöki konferencia egyházi kapcsolatai bizottságának elnöke az Egyház konkrét és gyakorlati tanúságtételének jelentőségéről beszélt: „Találkozás és párbeszéd, főként a legbonyolultabb helyzetekben, valamint a készség a saját dolgaink fölötti kritikus reflexióra; ezek azok az alapvető feltételek, melyekkel urai lehetünk a konfliktusoknak. Kétségtelenül akkor leszünk a megoldás részesei, amikor megértjük, hogy mi magunk a problémák részei vagyunk” – fogalmazott a bambergi érsek. Hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a fiatalok megismerjék a múltat, hogy annak ismeretében tudják előmozdítani a népek közötti kiengesztelődést. „Sok tennivaló van még Európában. Nincs béke, mert a béke nem marad meg állandó erőfeszítés nélkül!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír