Lezárult a házasság hete Debrecenben

Hazai – 2017. február 21., kedd | 15:38

Kocsis Fülöp érsek-metropolita Szent Liturgiát mutatott be a február 19-én a debreceni főszékesegyházban, amelynek végén megáldották a házaspárokat és családokat. Előző nap kerekasztal-beszélgetést rendeztek a görögkatolikus roma szakkollégiumban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kocsis Fülöp metropolita magyarázata szerint, melyet a felolvasott evangéliumi részhez fűzött (Mt 25,31–46) a „legkisebbek” nemcsak a számunkra idegenek lehetnek, akikről gondoskodunk (hajléktalanok, éhezők), hanem a gyermekeink is.

Ez az evangéliumi részlet arra is felhívja a figyelmet, hogy igyekezzünk ne csak természetes módon gondoskodni a gyermekeinkről, hanem jusson eszünkbe, hogy amit nekik teszünk, azt az Úr Jézusnak tesszük. Hiszen ő ott van a gyermekeinkben. Isten azért adta nekünk a családot, hogy abban megtapasztalhassuk a szeretetét. Otthonaink váljanak templommá, helyezzük ki a Krisztus-ikont, tegyünk elé mécsest, és soha nem fogunk megfeledkezni arról, hogy Isten az országába hív bennünket, melyet a világ kezdete óta nekünk készített – hangsúlyozta a főpásztor a Szent Liturgián.

Előző nap, február 18-án szintén a házasság hete keretében tartottak kerekasztal-beszélgetést Életszentség címmel a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban. A házasság és a vallás kapcsolatáról Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Legeza József görögkatolikus pap, Horváth Zsolt gyermekorvos és felesége, Joó Katalin szemész osztották meg tapasztalataikat, észrevételeiket. A beszélgetést Vojtkó Ferenc, a Debrecen Televízió szerkesztője vezette.

Isten a kezdeményező minden esetben, minden élethelyzetben, így a házasságban is, az nélküle nem jöhetne létre. Istennek mindenkivel terve van, bízni kell benne, mert úgy tudjuk megoldani a problémáinkat. Sokszor érezhetjük azt egy személlyel kapcsolatban, hogy őt nekünk teremtette az Isten. Ebből látszik, hogy mindenkivel törődik, megteremti számunkra a tökéletes társat – mutatott rá Kocsis Fülöp.

Hozzátette, ugyan saját tapasztalata nincs a házassággal kapcsolatban, de hiszi, hogy az a család, amelyikben naponta együtt imádkoznak, együtt is marad egy életen át. Emiatt fontos, hogy ne zárjuk ki az Istent életünk egyetlen területéről sem. Ezt pedig a gyerekeinknek is meg kell tanítanunk.

Egész életemben arra vágytam, hogy jó feleségem legyen, hiszen csak így lehet meg mindenünk – vallotta meg a hallgatóság előtt Legeza József. – Isten megadta ezt nekem. Ez is azt bizonyítja, hogy Isten irgalmas, és megsegíti azokat, akik hisznek és bíznak az ő kegyelmében. A jegyesoktatást is azzal szoktam kezdeni, hogy közösen elmondunk egy imát. Kijelentem a pároknak, hogy csak akkor imádkozok értük, ha ők is imádkoznak egymásért, azért, hogy örömteli házasságuk legyen.

A beszélgetés hátralévő részében az orvos házaspár osztotta meg személyes tapasztalatait arról, hogy miként hatott a kapcsolatukra az, hogy Isten felé fordultak. Joó Katalin elmondta, nem volt vallásos ember, imádkozni is a férje tanította meg. Ez változtatta meg az egész életüket: „Zsolttal mindenről tudtunk beszélgetni, ő mutatta meg a vallás világát is. Talán egész életemben Istent kerestem, és általa, benne megtaláltam. Voltak nehéz idők a kapcsolatunkban, eleinte akkor, mikor egymás után négyszer is sikertelen terhességem volt. Egy idő után már belenyugodtunk abba, hogy Isten nem olyan életet szánt nekünk, amilyet mi elterveztünk. Mikor elfogadtuk ezt, ismét terhes lettem, és már négy gyermekünk van. Ám ezzel sem ment minden akadálytalanul, hiszen a negyedik gyermekünk Down-szindrómával született. De így visszagondolva, ez erősítette meg így a kapcsolatunkat.”

Elmondták azt is, hogy sokan nem értettek egyet velük, amikor megtudták, hogy vállalták beteg gyermekük felnevelését. Mások úgy vélték, hogy ez tönkre fogja tenni az életüket, a házasságukat, és a három egészséges gyereknek sem tesz majd jót. Nehéz volt meghozni a döntést, de már biztosak abban, hogy ez tette ilyen csodálatossá az életüket. Hálásak Istennek, aki mindig megmutatta a helyes utat. Sok megpróbáltatást kellett kiállniuk, de ma már tudják, hogy együtt le tudják győzni a nehézségeket. „Mi már együtt fogunk megöregedni” – tette hozzá Horváth Zsolt.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria