Lezárult a Jószolgálat díj 2018/19-es évadának jelölési időszaka

Hazai – 2018. december 13., csütörtök | 11:22

A szekszárdi Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által létrehozott Jószolgálat díj harmadik évadában három hónap alatt közel 800 jelölés érkezett a hivatásos szociális munkásokra, szervezetekre, önkéntes segítőkre és közösségekre. A határon túlról is több jelölés érkezett.

A Jószolgálat díj 2018/19-es évadát a jótékonyság világnapján, szeptember 5-én nyitották meg. A díj honlapján keresztül megfelelő ajánlással bárki jelölhetett a megadott öt kategóriában november 30-ig. A beérkezett pályázatok darabszáma mellett az indoklások összetettsége és színvonala is emelkedett. Magyarországról összesen 109 településről jelöltek személyeket, szervezeteket és közösségeket. A szomszédos országokból is érkezett jelölés, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Erdélyből, illetve Felvidékről egyaránt.

A Jószolgálat díj kiemelt célja azokat az élettörténeteket és példaértékű segítőket bemutatni, akik hátrányos helyzetű térségekben végzik fáradhatatlan tevékenységeiket. A megyei jogú városokban élők és tevékenykedők mellett nagy számban jelöltek kis- és nagyközségekben, vidéki városokban, valamint mélyszegénységben élők környezetében, továbbá szegregátumokban élő embereket is.

Az őszi három hónapos jelölési időszak során legtöbben önkénteseket jelöltek. A 789 jelölés 33,71 százalékában önkéntes egyéneket terjesztettek fel a díjra, míg 18,88 százalékban civil közösségeket pályáztattak, akik segítő munkájukkal nagyban hozzájárulnak a rászoruló embertársaink életminőségének javításához, jelen vannak az év minden szakában, gyorsan tudnak reagálni a törvényi változásokra, és egy-egy tragikus esetet követően a családok, idősek, fogyatékkal élők támogatásában is jelen vannak.

A hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriájában az életműdíjat is ideértve összesen 374 jelölés érkezett. A szervezetekre leadott pályázatok és az egyéni jelölések száma közel azonos. Országos szinten a nagyobb városokból, településekről jelöltek szociális munkásokat. A szervezeti kategóriában főleg olyan jelölések érkeztek, melyek a törvényi előírásokon túlmutató, innovatív és személyközpontú tevékenységeket tükröznek a családokért, kisebbségekért, fogyatékkal élőkért, idősekért vagy hajléktalan rászorulókért végzett egyéni vagy szervezeti munkáikkal.

A beérkezett pályázatok előszűrése elkezdődött, 284 érvényes, egyedi jelöltet értékelnek. A legtöbb jelölt önkéntes egyénekre érkezett, őket a közösségek követik. Életműdíjra is kiemelkedően sok személyt terjesztettek fel, 54 főt. A hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiban a tavalyi évadhoz hasonló a jelölésszám, 31 szervezetet és 50 szociális munkást jelöltek a cselekvés díjára 2018-ban.

Decemberben a feldolgozás, kiértékelés zajlik. A szakmai zsűri, mely a hét nagy magyar segélyszervezet képviselőiből áll, 2019. január elején egy kerekasztal-beszélgetés során dönt a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiról és az életműdíjról. Az önkéntes kategóriákban, a korábbi évekhez hasonlóan, a zsűri felterjesztéseket tesz, és a díj Facebook-oldalán a közönség szavazhat majd arról, hogy ki legyen az év önkéntese és civil közössége.

A hivatalos díjátadásra 2019. február 10-én, a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor, a díjat létrehozó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány névadója, Zichy Mária Terézia grófnő születésének emléknapján.

Forrás és fotó: Jószolgálatdíj.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria